“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ : ΚΡΥΟΝΕΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ.


Φωτογραφίες-επιμέλεια.
Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς

Η κτηνοτροφία είναι μέχρι και σήμερα μια από τις κύριες ασχολίες των Κρυονεριτών. Ορολογία. Κτηνοτροφία ονομάζεται ο κλάδος της οικονομίας που αφορά την εκτροφή και εκμετάλλευση παραγωγικών ζωών
Η κτηνοτροφία είναι μία από τις πιο παλιές δραστηριότητες του ανθρώπου. Ο άνθρωπος, στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει την απαραίτητη ποσότητα τροφής, ανακάλυψε ότι ήταν δυνατό μερικά ζώα να μην τα σκοτώνει, αλλά να τα πιάνει ζωντανά, ιδιαίτερα την εποχή που ήταν πολλά και να τα κρατά κάπου περιορισμένα, να τα τρέφει και να τα σκοτώνει όταν είχε ανάγκη. Έτσι, ο πρωτόγονος άνθρωπος άρχισε σιγά - σιγά να ασχολείται με την κτηνοτροφία  Από τα παλιά λοιπόν χρόνια ο άνθρωπος τρέφει ζώα, για το κρέας τους, το γάλα τους, το μαλλί τους, το δέρμα τους, την κοπριά τους και για να τον βοηθούν στις δουλειές του, όπως πρόβατα, κατσίκια, αγελάδες και άλλα ζώα. Άλλοτε έχει μερικά κεφάλια στο σπίτι παράλληλα με τις αγροτικές δουλειές, οικόσιτη κτηνοτροφία και άλλοτε ασχολείται αποκλειστικά με το κοπάδι του, ποιμενική κτηνοτροφία. Αυτός ο τρόπος ζωής και συντήρησης της οικογένειάς του κράτησε για αιώνες. Έως και σήμερα στην πατρίδα μας, όπως και στο Κρυονέρι με κάποιες αλλαγές βέβαια, υπάρχει ο ίδιος παραδοσιακός τρόπος ασχολίας με τα ζώα.


Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Αυγομαχίες στο Κρυονέρι
 Άρθρο Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά


     Το έθιμο των Αυγομαχιών έχει τις ρίζες του στον Πόντο της Μ. Ασίας. Οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας, το έφεραν ερχόμενοι στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αυγομαχίες δεν είναι μόνο έθιμο της περιοχής μας.  Αντιθέτως, την πρώτη είτε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αυγομάχοι συγκεντρώνονται και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Πιερία, στην Κοζάνη, στην Ημαθία. Οι Αυγομαχίες σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα έθιμο, είναι μία γιορτή. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τις Αυγομαχίες και γι' αυτό υπάρχουν και τόσο ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του εθίμου όλα αυτά τα χρόνια. 




Οι Αυγομαχίες απαιτούν μεγάλη προετοιμασία από τη μεριά των συμμετεχόντων. Από τον Ιανουάριο ξεκινάνε οι διαγωνιζόμενοι να μαζεύουν ένα - ένα τα αυγά με τα οποία θα διαγωνιστούν. Και αφού πλέον έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και έχει φτάσει η ώρα του διαγωνισμού η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: παρατάσσονται οι αυγομάχοι σε ένα μακρύ τραπέζι στην πλατεία του χωριού και ο καθένας έχει μπροστά του μία εξηντάδα  από αυγά τα οποία είναι ένα προς ένα αριθμημένα.