“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…


Κυριακή, 11 Μαρτίου 2012

Κάθε φωτογραφία, μια Ιστορία..... Ο γάμος του Δημητρού και της Ευδοξίας


     Την Κυριακή 27 Απριλίου 1958 τελέσθηκε στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρύονεριου (παλιά Εκκλησία) από τον εφημέριο του χωριού Ιερέα Κυριάκο Λαμπαδαρίδη  ο γάμος μεταξύ του Σαρηδεμερτζή Δημητρίου του Ανέστη και της Ευδοξίας  Κουζούμη του Αθανασίου, κουμπάροι του ζεύγαριου ο Χωλίδης Σάββας και η συζυγός του Φωτείνη από την Αυγή.
      Την ίδια ημέρα στην ιδια εκκλησία, τελέσθηκε και ο γάμος του Γραμματόγλου Δημοσθένη του Αθηνόδωρου και της Μπουγιουκλή Μαρίκας του Νικολάου.
       Ο 79χρονος Δημητρός και η 74χρονη σήμερα Ευδοξία ζουν στο Κρυονέρι Λαγκαδά και  έχουν αποκτήσει τρία παιδιά, επτά εγγόνια και τέσσερα δισέγγονα. Το παρακάτω ποίημα είναι από την ανέκδοτη ποιητική  συλλογή  «Πινελιές της Ζωής» του Σαρηδεμερτζή Δημητρίου.

      Ο Δημητρός κατάγεται απο το χωριό Τσιουράν-Κολώνειας του Πόντου και η Ευδοξία απο το  χωριό Ιντζέκιοϊ της Ανατολικής Θράκης.
      "Στην παλιά αντιπάθεια που έτρεφαν μεταξύ τους Πόντιοι και Θρακιώτες στον  πρώτο καιρό της εγκατάστασης τους στο χωριό, ο έρωτας έκανε το θαύμα του. Νέοι και από τα δύο μέρη παντρεύτηκαν μεταξύ τους και από τους γάμους αυτούς προέκυψε μια νέα γενεά που δεν μπορείς πια να ξεχωρίσεις ποιος ο Πόντιος και ποιος ο Θρακιώτης. Αδελφωμένοι τώρα χορεύουν μαζί Πόντιοι και θράκες τις Κυριακές στην πλατεία του χωριού τον ενθουσιώδη πολεμικό χορό "Πυρρίχιο", τη "Σερενίτσα" και όλους τους άλλους ποντιακούς που διδάσκει ο χορευτικός σύλλογος Κρυονερίου και οι Πόντιοι με ενθουσιασμό χορεύουν όλους τους Θρακιώτικους χορούς." Απόσπασμα απο το βιβλίο "Το Κρυονέρι Θεσσαλονίκης" της Δασκαλας Δέσποινας  Γλαρού- Παπαδοπούλου.
Έρευνα - Επιμέλεια Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς