“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

ΚΑΣΤΑΜΠΟΛΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Έρευνα - Επιμέλεια: Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς
   Από την Καστάμπολη Αν. Θράκης προέρχονται 22 οικογένειες Κρυονεριτών Θρακιώτικης καταγωγής σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που διαθέτουμε άλλωστε σήμερα γνωρίζουμε ότι το 50% περίπου των Θρακικής καταγωγής Κρυονεριτών προέρχονται από το Ιντζεκιοϊ το άλλο 50% προέρχονται από την Καστάμπολη, το Καρατζάκιοϊ, το Σιμιτλή, το Αράπ Χατζή, το Αλμαλή, τον Ασκό της Ανατολικής Θράκης.
Αυτές οι 21 είναι αναλυτικά οι κάτωθι: Αρβανιτίδης Νικόλαος του Γεωργίου, Αρετογλίδης Νικόλαος του Δράκου, Δελιμπαμίδης Θεολόγος του Νικόλαου (3), Δελιμπαμίδης Στέργιος του Νικόλαου (2), Δράκος Θεοφάνης του Νικολάου, Θεοφανίδης Ιωάννης του Αριστοτέλη (5), Καμπαγιοβάνης Κωνσταντίνος του Ιωάννου (4), Καραγεωργίου Ιωάννης του Γεωργίου (3), Καραγεωργίου Λεμονιά συζ. Γεωργίου, Καραγιάννης Παύλος, Κωτσόπουλος Θεοδόσιος του Νικολάου (3), Κωτσόπουλος Σταύρος του Νικόλαου (2), Κοτσάμπασης Αναστάσιος του Παναγιώτη (3),  Λυμπερίδης Ζήσης του Χαράλαμπου (5), Μπαλάσης Δημήτριος του Φωτίου (3), Μπακάλογλου Μιχαήλ του Χρηστου, Ναθαναήλ Χρυσάφης του Ναθαναήλ (3), Πανταζής Δαμιανός του Νικολάου , Παλτουκίδης Ιωάννης του Παναγιώτη, Στεφανίδης Δημήτριος (Σταμπουλής),   Φιρφιρίνας Κυριάκος του Ιωάννη, Χρυσαφίδης Ξενοφών του Θεολόγου. Στην παρένθεση πληροφορούμαστε τον αριθμό ατόμων της κάθε οικογένειας.

Παραθέτω μια παραδοσιακή συνταγή της γιαγιάς Άννας από την Καστάμπολη της Αν. Θράκης. Του Χατζόπουλου Ελευθέριου, Προέδρου της Π.Ο.Θ.Σ 
ΧΑΛΒΑΣ
Υλικά για τον Χαλβά
½ πακέτο χοντρό σιμιγδάλι, ελαιόλαδο, ½ φλιτζάνι καρύδια, ½ φλιτζάνι σταφίδες
Υλικά για το σιρόπι
Μία φλούδα από πορτοκάλι, Μερικά γαρύφαλλα, 1 ξύλο κανέλα, 4 φλιτζάνια νερό,
 2 φλιτζάνια ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το σιρόπι: Βάζουμε σε μια κατσαρόλα τα υλικά για το σιρόπι και τα αφήνουμε να βράσουν σε χαμηλή φωτιά για δέκα λεπτά περίπου. Αφού βράσουν βγάζουμε την κανέλα και την πορτοκαλόφλουδα.
Για τον χαλβά: Ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα το σιμιγδάλι και την βάζουμε στο μάτι της κουζίνας. Ανακατεύουμε συνεχώς το σιμιγδάλι μέχρι να κάψει η κατσαρόλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε λάδι, τόσο όσο χρειάζεται το σιμιγδάλι και το ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για αρκετή ώρα μέχρι να απορροφηθεί το λάδι και το σιμιγδάλι να αρχίσει να χρυσίζει. Τότε βάζουμε τα καρύδια και τις σταφίδες και αφού το ανακατέψουμε ρίχνουμε με μια κίνηση όλο το σιρόπι. Τον ανακατεύουμε για να πάει παντού το σιρόπι, τον κατεβάζουμε από την φωτιά και τον βάζουμε σε πιατέλα και ρίχνουμε κανέλα σκόνη.

Και όμως ο Κασταμπολιότης Τζιτζινάς δεν έφαγε χαλβά !!!!!
Θυμάμαι τον πατέρα μου που έλεγε, όταν συγκεντρωνότανε στο σπίτι μας οι συγγενείς και αναπολούσαν και συζητούσαν τα της αλησμόνητης πατρίδας, της Καστάμπολης, που την άνοιξη μοσχοβολούσαν οι φλαμουριές και τα γιασεμιά, μέσα
στα όσα συζητούσαν ήταν και η ιστορία του Τζιτζινά.
Ο Τζιτζινάς ήταν ένας καλός νοικοκύρης της Καστάμπολης αλλά και πολύ σφιχτός. Δεν πολυσύχναζε στους καφενέδες και από νωρίς μαζευότανε στο σπίτι. Ένα βράδυ, ήτανε αποκριές, και καθώς ο παππούς μου ο Ιωσήφ, ο αδελφός του ο Μηνάς και κάτι άλλοι γείτονες γυρνούσαν στα σπίτια τους και περνώντας έξω από το σπίτι του Τζιτζινά τους μοσχοβόλησε το ψήσιμο του σιμιγδαλιού, κοιτάχτηκαν όλοι μαζί και είπαν."Μπρέ η Τζιτζινάς κάν χαλβα. Να φάει ή να μην φάει." Η παρέα αποφάσισε να μην φάει ο Τζιτζινάς χαλβά. Ετσι ο ένας έκανε σκαμνάκι ο άλλος ανέβηκε στην πλάτη του και ο τρίτος έκανε αμέσως λάσπη, γέμισε το καλπάκι του και το έδωσε στον ανεβασμένο. Αυτός με μια κίνηση άδειασε το καλπάκι στην καμινάδα και αμέσως εξαφανίστηκαν. Η λάσπη έπεσε μέσα στο τηγάνι που καβουρντιζότανε το σιμιγδάλι. Βγήκε έξω ο Τζιτζινάς με το τσεκούρι αλλά δεν βρήκε κανέναν. Και από τότε έμεινε το "τρώει η Τζιτζινάς χαλβά; αμ που τρώει !"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΤΑΜΠΟΛΗ

Οικογένεια Μπακάλογλου, στην γή των προγόνων....