“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ο Κρυονερίτης καλλιτέχνης Αλέξανδρος Καγιάς.



Ο Αλέξανδρος Καγιάς γεννήθηκε στο Κρυονέρι Θεσσαλονίκης το 1956. Ζωγράφιζε από μικρός. Μαθητής γυμνασίου θητεύει στο αγιογραφικό εργαστήριο του Νικόλαου Π.Γεωργιάδη στην Εγνατία, μετά από κάλεσμα του αγιογράφου. Συμπληρώνει τις γνώσεις του κοντά στον Χριστοφάνη Βουτσινά. Από το 1972 μέχρι και το 1992 αγιογραφεί ή συνεργάζεται στην αγιογράφηση πολλών ναών (Ρευματοκρατούσα Γέφυρας, Αγία Μαρίνα Θεσσαλονίκης, Άγιος Αθανάσιος στη Θεσσαλονίκη και ναούς στην Κοζάνη, Γρεβενά και Φιλαδέλφεια Θεσσαλονίκης). Με το σύλλογο ζωγράφων Θεσσαλονίκης εκθέτει έργα του ομαδικά στη Φιλιππούπολη Βουλγαρίας (1978) και στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 1982 εκθέτει στον EOMMEX. Το 1987 εκτίθενται έργα του στο Δήμο Αμπελοκήπων Θεσσαλονίκης. Το 1989 πραγματοποιεί ατομική έκθεση στη γκαλερί "Καλές Τέχνες" Θεσσαλονίκης. Το 1989 πραγματοποιεί ατομική έκθεση στη γκαλερί "Ουτοπία" με γενικό τίτλο "Ρεμπέτες". Τον ίδιο χρόνο γίνονται τα αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας του με θέμα τον "Άγιο Δημήτριο" και τη "Θεσσαλονίκη" στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης, όπου υπάρχει και άλλη τοιχογραφία του, του Παλαιών Πατρών Γερμανού με το λάβαρο της επανάστασης (35 και 25 τ.μ. αντίστοιχα). Πίνακας του, κοσμεί το Προεδρικό Μέγαρο. Δίδαξε ζωγραφική στη Χ.Ε.Ν. Θεσσαλονίκης και σε δημοτικά σχολεία της πόλης. Από το 2008 αγιογραφεί το ναό του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Είναι μέλος του ΣΚΕΤΒΕ. Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.


Ατομικές Εκθέσεις

1989 :
Gallery "Καλές Τέχνες", Θεσσαλονίκη
Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (Lycee)
1992 :
Έκθεση υπό την αιγίδα της Ναυτικής Εβδομάδας
Διεθνή μουσικά σεμινάρια Βερτίσκου
Έκθεση και αφίσα που διαφημίζει το "Ο έρωτας στη μουσική του Μάνου Χατζιδάκη"
1995 :
Εκθεσιακός χώρος Πανεπιστημίου Μακεδονίας
1998 :
Gallery "Γεωργιάδη", Θεσσαλονίκη
2002 :
Gallery "Ουτοπία", με γενικό τίτλο "Ρεμπέτες"
Ο δημοσιογράφος-συγγραφέας Γιώργος Σκαμπαρδώνης, στον ίδιο χώρο,παρουσιάζει το βιβλίο του "ουζερί Βασίλης Τσιτσάνης" με αφίσα πίνακα του
Στη λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης γίνονται αποκαλυπτήρια τοιχογραφίας του του Αγίου Δημητρίου, έργο μεγέθους 35 τ.μ.
2004 :
Gallery "Κωνσταντίνος", Θεσσαλονίκη
2006 :
Gallery "Αναστόπουλος", Αθήνα
2010 :
Έκθεση Βαφοπούλιο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Θεσσαλονίκης




Το 1989 γίνονται τα αποκαλυ-πτήρια της τοιχογραφίας της φωτογρα-φίας με θέμα τον "Άγιο Δημήτριο"     και τη "Θεσσαλονίκη" στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς της πόλης, όπου υπάρχει και άλλη τοιχογραφία του, του Παλαιών Πατρών Γερμανού με το λάβαρο της επανάστασης (35 και 25 τ.μ. αντίστοιχα).

Στις 26 Οκτωβρίου 2006 η Θεσσαλονίκη γιόρτασε τον πολιούχο της Άγιο Δημήτριο και την απελευθέρωσή της από τους Τούρκους. Σ΄ αυτή την διπλή γιορτή της πόλης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός, οι πολιτική, θρησκευτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας μας ήταν εκεί, τα μέσα μαζικής επικοινωνίας στο σύνολό τους κάλυψαν το γεγονός. Βλέποντας στις ειδήσεις τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Παπούλια στο βήμα της λέσχης αξιωματικών Θεσσαλονίκης - όπου παρατέθηκε δεξίωση στους επισήμους μετά τη λήξη των εκδηλώσεων- αισθάνθηκα χαρά και περηφάνια σαν Κρυονερίτης για ένα και μοναδικό λόγο, γιατί ο πρώτος πολίτης της ΕΛΛΑΔΑΣ στεκούμενος στο βήμα είχε πίσω του τοιχογραφία 35τ.μ. που απεικόνιζε τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο έργο του Κρυονερίτη καλλιτέχνη Καγιά Αλέξανδρου.
 Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς




Κρυονέρι Χριστούγεννα 1960.
Η οικογένεια Θεόδωρου και Ελένης Καγιά με τα παιδιά τους
Παρασκευή, Γεωργία, Αλέξανδρο και Ανέστη στην αυλή του σπιτιού τους.                 






 Αναδρομική έκθεση ζωγραφικής
των Αλέξανδρου και Θόδωρου Καγιά.


Στα 5 χρόνια λειτουργίας του, ο Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυνεριτών έχει να επιδείξει πλούσια και πολύπλευρη πολιτιστική δράση διοργάνωσε αναδρομική έκθεση ζωγραφικής των Αλέξανδρου και Θόδωρου Καγιά, στο Κρυονέρι 13-16 / 08 / 2007.
Ο Αλέξανδρος Καγιάς είναι από τα Ιδρυτικά μέλη του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυνεριτών το 2006. Στα εγκαίνια της Έκθεσης, ο Σύλλογος τίμησε , τον διακεκριμενο  αυτό Κρυονερίτη, την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Σοχου Παπάς Θεοφάνης.


ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 


 


 Ο Αλέξανδρος Καγιάς,
με την σύζυγο και τα δυο παιδιά του.



Ο Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυνεριτών
στα εγκαίνια της Έκθεσης, τίμησε  τον διακεκριμενο  αυτό Κρυονερίτη,
 την απονομή έκανε ο Δήμαρχος Σοχου Παπάς Θεοφάνης.

Την απονομή, της τιμητικής πλακέτας στον Αλέξανδρο Καγιά,
 έκανε ο Δήμαρχος Σοχου Παπάς Θεοφάνης.






















 Έργα ζωγραφικής, του Θόδωρου Καγιά.