“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…


Παρασκευή, 4 Νοεμβρίου 2011

ΛΟΦΙΣΚΟΣ. Παρεκκλήσι των Επτά παίδων Μακκαβαίων.


ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς
 Από τον Λαγκαδά, εάν κατευθυνθούμε προς το Σοχό, είτε από τον δρόμο του Κολχικού ή τον δρόμο απο τις Πέντε Βρύσες θα συναντήσουμε εκεί που διασταυρώνονται οι δυο δρόμοι το πανέμορφο Παρεκκλήσι των Επτά παίδων Μακκαβαίων του Λοφίσκου.

                                                                               Πρόκειται για παρεκκλήσι που έχτισαν οι κάτοικοι του Λοφίσκου εις ανάμνηση του γνωστού και μεγάλου Μοναστηρίου του χωριού Ιντζεκιοϊ της περιοχής των Γανοχώρων της Ανατολικής Θράκης.
Κάθε χρόνο στις 31 Ιουλίου, παραμονή της γιορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων, εκατοντάδες επισκέπτες (Θρακιώτες και μη) από την ευρύτερη περιοχή του Λαγκαδά, συρρέουν στο Παρεκκλήσι των Επτά παίδων Μακκαβαίων Λοφίσκου για να προσκυνήσουν την ιερά εικόνα (η ιερά εικόνα σώθηκε από μοναχό της Μονής στις 10 Απριλίου 1914 όταν το μοναστήρι λεηλατήθηκε από Τούρκους άτακτους) που σήμερα βρίσκεται στο Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.

Κάθε χρόνο, στις 31 Ιουλίου, παραμονή της εορτής τους, γίνεται υποδοχή της ιεράς εικόνας στο ομώνυμο Παρεκκλήσι του Λοφίσκου όπου μετά τον Μέγα Εσπερινό, τις πανηγυρικές εκδηλώσεις και τα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρονται, γίνεται αγρυπνία από γυναίκες των δυο χωριών και την επόμενη μετά την πανηγυρική θεια λειτουργία, επιστρέφει στο Κρυονερι.
Οι προσκυνητές μπορούν να παρακολουθήσουν Θρακιώτικους χορούς από τους πολιτιστικούς Συλλόγους Λοφίσκου και Κρυονερίου που πραγματοποιούνται στον χώρο καθώς και να γευτεί τα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρονται, από τις γυναίκες των δυο χωριών. Την 1η Αυγούστου μετά την πανηγυρική θεια λειτουργία η ιερά εικόνα επιστρέφει στο Κρυονέρι.
Η Ιστορία της ιεράς εικόνας των Επτά Παίδων Μακκαβαίων.
Οι κάτοικοι του χωριού Ιντζεκιοϊ της Ανατολικής Θράκης την 12 Οκτωβρίου 1922 εγκατέλειψαν οριστικά τις πατρογονικές τους εστίες και εγκαταστάθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης και κυρίως στα χωριά που είχαν φιλοξενηθεί από το 1914 έως το 1920. Έτσι 85 οικογένειες εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι, 45 οικογένειες στο Λοφίσκο 37 οικογένειες στο Μονόλοφο, 15 στην Χρυσαυγή, 10 στο Καλαμωτό, στα Νέα Μάλγαρα και αλλού. Το Γκιρμιτς και το Καρά-Ομερλή αποτέλεσαν Κοινότητα έως το 1932 και οι κάτοικοι των δύο χωριών συνδέονται στενά έως και σήμερα. Οι πρόσφυγες εκ Ιντζεκιοϊ έφεραν μαζί τους, στον πρώτο διωγμό το 1914 (Οι κάτοικοι του Ιντζέκιοϊ την 6η Μαΐου 1914 έντρομοι από τις αλλεπάλληλες επιδρομές ενόπλων Τούρκων, κατέβηκαν στο Αυδήμι, επιβιβάσθηκαν σε καράβια και αναχώρησαν για την Ελλάδα) την ιερή, εικόνα των Επτά Παίδων Μακκαβαίων από την γνωστή Μονή Μακκαβαίων της πατρίδας τους. Ομώνυμο Παρεκκλήσι έχτισαν οι Ιντζεκιώτες κάτοικοι του Λοφίσκου εις ανάμνηση του γνωστού Μοναστηρίου της αλησμόνητης πατρίδας τους η εικόνα όμως βρίσκεται στο ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.
Με ενέργειες των Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου του Λοφίσκου και του Λαογραφικού του Κρυονεριου αναβίωσε το 2007, -μετα από διακοπή 20 και πλέον χρόνων-  η παράδοση που ήθελε την μεταφορά της ιερής εικόνας, 31 Ιουλίου, την παραμονή της εορτής τους, από τον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου, στο ομώνυμο Παρεκκλήσι του Λοφίσκου που κτίστηκε εις ανάμνηση του Μοναστηρίου της αλησμόνητης πατρίδας τους όπου μετά τον Μέγα Εσπερινό γίνονταν αγρυπνία από γυναίκες τον δυο χωριών και την επόμενη μετά την θεια λειτουργία, να επιστρέφει στο Κρυονερι. Από την επόμενη χρονιά το 2008 συμμετείχε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κρυονεριου, στις πολιτιστικές εκδήλωσης, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου στις 31 Ιουλίου, παραμονή της εορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων.
  
Ο ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ ΣΠΥΡΙΔΩΝ 
Στις  31 Ιουλίου 2007, παραμονή της εορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ 
ΤΩΝ ΕΠΤΑ ΠΑΙΔΩΝ  ΜΑΚΑΒΒΑΙΩΝ ΛΟΦΙΣΚΟΥ.