“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

ΚΑΘΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ.... ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΕΩΡΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ

Όμορφες παλιές μαγικές φωτογραφίες τοπίων και ανθρώπων του χωριού μας.


Κάθε Φωτογραφία, μια Ιστορία.... ένα "ταξίδι" στο παρελθόν σε πρόσωπα και πράγματα, που άλλοι δεν έζησαν και άλλοι, θα θυμούνται και θα νοσταλγήσουν.

Ν' αροθυμούν οι παλαιοί. Να νουνίζ'νε οι νεότεροι. Να ελέπ'ν ε οι μικρότεροι.
Κρυονέρι, δεκαετίας του ΄50. Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια θεμελίωσης της αποθήκης του Γεωργικού Συνεταιρισμού Κρυονερίου.       Οι Κρυονερίτες, κατάγονται από την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο, εγκαταστάθηκαν στο χωριό από τον Οκτώβριο του 1922 έως την άνοιξη του1924, ανθρωποί δημιουργικοι, εργατικοι και φιλοτιμοι, πρώτα έκαναν το κοινοτικό κατάστημα, ακολούθησε η κατασκευή του δημοτικού σχολείου το 1930, δενδροφυτεύσαν το πάρκο το 1936, κατέβασαν το νερό από το βουνό (από τον Γαβρο) έως τότε το χωριό υδρεύονταν από βρύσες που βρίσκονταν μέσα στο χωριό, έκαναν την γέφυρα στην είσοδο και τον δρόμο έως την διακλάδωση, κατασκεύασαν την Εκκλησία τους και τα όμορφα εξωκλήσια τους, έκαναν γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, κερκίδα, γραφεία και αλλα πολλα μικρα και μεγαλα εργα, με προσωπική εργασία, προσφορές σε είδος (σιτάρι) και χρήματα. 
      Στην φωτογραφία διακρίνονται οι Μπουσεβιτής Αθανάσιος, Νταμντούνης Παναγιώτης, Κανελής Αργύρης, Γραμματόγλου Κων/νος, Χ’’γεωργίου Γεώργιος, Ράπτης Μιχάλης, Ποργιαζής Δημήτριος, Ταβλαρίδης Δημήτριος, Παπαχριστοδούλου Νίκος, Λαμπαδαρίδης Κυριάκος (ιερέας), Αμπατζής Συμεών, Λυμπεριδης Βαλάσης, Σουβλής Γιάννης, Μυλωνίδης Γιώργος, Ποργιαζης Γεώργιος.
Αλεξανδρος Θ. Χουβαρδας