“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο ιεροψάλτης Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου.

ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ

(Ο ιεροψάλτης Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου του Παπαφώτεινου, κατάγονταν από το Κρυονέρι, όπου γεννήθηκε το 1923 και απεβίωσε στις 14/05/2007)
Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «H φωνή του Σοχού» Νοέμβριος 2002
  
Στις 5-5-2002 ανήμερα του Πάσχα, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Σοχού σε συνεργασία με το Δήμο Σοχού τίμησε τον ιεροψάλτη Κωνσταντίνο Χατζηαναγνώστου για την εξηκονταετή και πλέον προσφορά του στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου, με την ευκαιρία της αποχώρησής του από τα καθήκοντα του Ιεροψάλτη. Την τελετή, που έλαβε χώρα στον Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, αμέσως μετά την, ακολουθία της Δεύτερης Ανάστασης, παρακολούθησε μέσα σε κλίμα συγκίνησης, πλήθος κόσμου. Κατά τη διάρκειά της μίλησαν ο Δήμαρχος Σοχού Παναγιώτης Καρακόλης, ο δικηγόρος Κόφτης Γεώργιος καθώς και ο ίδιος ο τιμώμενος.

ΟΜΙΛΙΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Σεβαστοί Ιερείς, Κ. Αντιδήμαρχε, κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, κυρίες και κύριοι.
Χρόνια Πολλά σε όλους, Χριστός Ανέστη.
Σε αυτήν την σεμνή τελετή που κάνει η Εκκλησία για να τιμήσει τον Αρχιψάλτη Κωνσταντίνο Χατζη­αναγνώστου, ο Δήμος μας δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχος. Εξ άλλου στο Σοχό, Δήμος και Εκκλησία είναι έννοιες απόλυτα ταυτισμένες. - Τον Κώστα ο Θεός τον έδωσε, πέρα από όλα τα άλλα, ένα τάλαντο: την υπέροχη φωνή του την οποία καλλιέργησε, την εκπαίδευσε κατάλληλα και επί εξήντα χρόνια έδωσε τη χαρά σε όλους μας να απολαμβάνουμε τις θείες μελωδίες, τα μυστήρια της χαράς και της λύπης, μ' ένα μοναδικό τρόπο, με μία -Βυζαντινή Εκκλησιαστική μεγαλοπρέπεια που λίγοι έχουν. Η Εκκλησιαστική Μουσική είναι το τραγούδι των πιστών στο Θεό και τους Αγίους η δε Βυζαντινή Μουσική είναι η μουσική των Αγγέλων. Ο Κώστας μας μύησε στα μυστικά αυτής της Μουσικής με την υπέροχη και μοναδική φωνή του. Σαν Ψάλτη τον διακατέχει η σεμνότητα, απαραίτητο προσόν γι' αυτό το λειτούργημα. Αυτό μας έκανε όλους να τον αγαπήσουμε και όσο περισσότερο αγαπάς έναν άνθρωπο τόσο μεγαλύτερη είναι η πίκρα του χωρισμού. Για μια ακόμη φορά τον ευχαριστούμε για την εξηκονταετή προσφορά του επάνω στο αναλόγιο. ­Του ευχόμαστε να είναι τετράγερος και κάπου κάπου ας μας έρχεται για να θυμόμαστε ευχάριστες στιγμές που ζήσαμε κοντά του.
Ο Δήμος, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο, τιμής ένεκεν για τη μεγάλη του προσφορά του απονέμει αυτήν την πλακέτα.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΟΦΤΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Αγαπητέ δάσκαλε,
Υπηρετώντας επί 65 χρόνια στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, με ένα μικρό διάλειμμα, έχεις ταυτισθεί απόλυτα με τη ζωή του Σοχού, έχεις ταυτισθεί με τις παιδικές αναμνήσεις όλων σχεδόν των σημερινών Σοχινών, που διακρίνονται για το έντονο θρησκευτικό τους συναίσθημα. Έχεις μπει στις παιδικές μας αναμνήσεις. Και είναι γνωστό ότι πατρίδα είναι οι παιδικές αναμνήσεις. Είσαι ένα μέρος από την πατρίδα μας. Και με την αποχώρησή σου αισθανόμαστε ότι χάνουμε ένα πολύτιμο κομμάτι της. Ότι χάνουμε τις παιδικές μας αναμνήσεις. Και για τον λόγο αυτό αισθανθήκαμε έντονη συγκίνηση την Κυριακή των Βαΐων, στο Ισοκράτημα, στο τεριρέμ, που όταν ο ήχος έγινε πλάγιος τα δάκρυα άρχισαν να κυλούν από τα μάτια μας. Όπως έγινε και σήμερα, που με μοναδικό τρόπο ανέγνωσες το Aναστάσιμο Ευαγγέλιο στην Τουρκική.
Προσωπικά εγώ θέλω να σ' ευχαριστήσω που με δέχθηκες, εδώ και 17 σχεδόν χρόνια κοντά σου, μετά δηλαδή την περίοδο της αμφισβήτησης που ίσως διαρκεί ακόμη, ως απλό και ταπεινό ισοκράτη. Έτσι είχα την τιμή, αλλά και την σπάνια χαρά να απολαμβάνω κυριολεκτικά την κρυστάλλινη φωνή και την υψηλή κατάρτισή σου στη Βυζαντινή μουσική, διότι ισο­κρατώντας κάποιος κοντά σου αισθάνεται το μεγαλείο της μουσικής και της τέχνης σου.
Η αντικατάστασή σου θα είναι δύσκολη για ένα μόνο λόγο. Όλοι θα συγκρίνουν τον αντικαταστάτη σου με σένα και η σύγκριση θα αποβαίνει υπέρ σου. Θέλω να σ' ευχαριστήσω επίσης που προτίμησες να μείνεις στα στενά περιθώρια του Σοχού. Θυσιάστηκες.  Ήταν πολύ εγωιστικό για μας να καυχόμαστε ότι έχουμε τόσο καλό ψάλτη, ενώ η εμβέλειά σου ήταν πολύ μεγαλύτερη. Ήσουν σαν ένα τάνκερ σε μια μικρή λίμνη. (Θυμάμαι τα επαινετικά λόγια των απλών εκκλησιαζόμένων στο Μοναστήρι της Ρίλλας, στον Άγιο Γεώργιο του Σαντάνσκι και στο Μοναστήριο Μποζέντσι στο Μελένικο, όπου κατά καιρούς έψαλλες κατά τις επισκέψεις μας εκεί.)
Σ' ευχαριστώ επίσης, δάσκαλε, που με τιμάς με. τη φιλία σου, διότι δημιουργήθηκε μια σχέση αγνά φιλική και ωραία, που όμοιά της είναι η σχέση μου με το Σοχό και τους Σοχινούς.  Για μας δάσκαλε, είσαι ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης. Ευχόμαστε να έχεις υγεία, ώστε παρά την αποχώρησή σου να  σ' έχουμε πάλι κοντά μας, όταν σε χρειαζόμαστε.

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Στην ομιλία που εκφώνησε ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου, μεταξύ των άλλων είπε και τα εξής: Σ' αυτόν τον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου και Πολιούχου, υπηρέτησα 62 χρόνια, (και 4 χρόνια στο Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Σκέπης Εδέσσης) ήτοι 66 συναπτά έτη. Σ' αυτόν τον Αγγελικό Χορό, σ' αυτό το στασίδι, έψαλλα όλα αυτά τα χρόνια, με υπευθυνότητα, ταπεινοφροσύνη και κατάνυξη, με όσες δυνάμεις είχα. Έδωσα την ψυχή μου, το είναι μου. Σας ευχαριστώ θερμά που με παρακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια με προσοχή και ευλάβεια.Ο Σοχός είναι η πατρίδα μου και το Κρυονέρι η γενέτειρά μου. Ευχαριστώ τον φίλο μου Γεώργιο Κόφτη για τα καλά του λόγια και τη συμμετοχή του στους Αγγελικούς Χορούς και όλους όσοι πλαισιώνουν και βοηθούν τους Χορούς των Ιεροψαλτών. Ευχαριστώ το φίλο, συνάδελφο και μαθητή μου Κωνσταντίνο Μίχο για την καλή συνεργασία που είχαμε και θεωρώ ότι είναι ο άριστος και ικανός αντικαταστάτης μου.
Σας ευχαριστώ, αδελφοί μου.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Αρχείο Χουβαρδά Θ. Αλέξανδρου.

 Ο Παπαφώτεινος Χατζηαναγνώστου πατέρας του ιεροψάλτη Κωνσταντίνου


 Ο Παναγιώτης  Χατζηαναγνώστου  από το Ιντζέκιοι Ανατολικής Θράκης
 παππούς του ιεροψάλτη Κωνσταντίνου.


 Οικογενειακή φωτογραφία του Παπαφωτεινού Χατζηαναγνώστου.


 Ο Κωνσταντίνος Χατζηαναγνώστου με τον ξάδερφο του
Κωνσταντίνο Γραμματόγλου κατά την στρατιωτική τους θητεια.

ΚΡΥΟΝΕΡΙ. Φωτογραφία της 15ης Αυγούστου 1929. Πίσω από την παλιά εκκλησία. Διακρίνονται από αριστερά: Παναγιώτης Χατζηαναγνώστου, Φιλητός, Αναγνώστης Χατζηαναγνώστου, άγνωστος, Χατζηαναγνώστου Ανέζω , Σοφία (πρεσβυτέρα παπα Φωτεινού) , Σοφία Τουφεξή, Κιρκινέζη Βλαχού, Αραμπατζής , Μυλωνίδης Γεώργιος (τελάλης και καντυλανάφτης), παπα Απόστολος (Σοχού), παπα Ιωακείμ Παρασκευόπουλος (Αυγής), Μαργαρίτης Μαργαρίτου (πρωτοψάλτης), παπα Φωτεινός Χατζηαναγνώστου με τους υιούς του Κωνσταντίνο και Γεώργιο, Τουφεξής Γιανακόπουλος και Κιρκινέζης Νικολής.


ΣΟΧΟΣ 28.05.1943 ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΚΟΥΤΑ

ΣΟΧΟΣ 28.05.1943 ΤΥΡΟΚΟΜΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΚΟΥΤΑ
ΣΤΗΝ ΜΕΣΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ Ο
 ΧΑΤΖΗΑΝΑΓΝΏΣΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  ΠΟΥ ΤΟΤΕ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΝ ΣΕ ΑΥΤΟ.