“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

1957 ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΠΟΡΓΙΑΖΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


Ερεύνα-επιμέλεια Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς.
Πηγή: Ιστορικό Αρχείο Κρυονεριτών Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών

Ο Ποργιάζης Δημήτριος ήταν το δεύτερο από τα πέντε παιδία του Ιωάννη (1876-1923) και της Αικατερίνης (1870-1960) το γένος Λογοθέτη γεννήθηκε την Πέμπτη 28 Φεβρουάριου του 1895 στο χωριό Ιντζέκιοι της Ανατολικής Θράκης και απεβίωσε 17 Οκτωβρίου του 1967 στο Κρυονέρι. Παντρεύτηκε με την Σοφία Αρσένογλου του Θεοδόση και το 1933 απέκτησαν μια κόρη την Δέσποινα (Πιπίτσα Μικερόζη).
Πολέμησε ως στρατιώτης στον Ελληνικό Στρατό, πήρε μέρος από την αρχή έως το μοιραίο τέλος της Μικρασιατικής Εκστρατείας τραυματίστηκε σε μάχη, νοσηλεύτηκε στην Σμύρνη και μετά την αποθεραπεία του επέστρεψε στην μονάδα του, όπου βρέθηκε να υπηρετεί στην Στρατιά Έβρου μέχρι την γενική αποστράτευση, όταν και ενώθηκε με την οικογένεια του που από τον Οκτώβριο του1922 είχε εγκατασταθεί μαζί με άλλες 90 οικογένειες Ιντζεκιωτών στο Γκιρμίτς τότε Κρυονερι σήμερα.
Διατέλεσε επί 8,5 χρόνια, Πρόεδρος της Κοινότητας Κρυονερίου, συγκεκριμένα, τις χρονικές περιόδους 01/1936-05/1936 και 07/1937-10/1942 και 03/1954-1955 και 01/1957-04/1959. Διατελεσε δε για περισοτερα από εικοσι χρονια Κοινοτικος Συμβουλος. Με σημαντικότατη προσφορά στην πρόοδο και την εξέλιξη του χωριού μας, δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα φέρουν την δική του προσωπική σφραγίδα. Παρακάτω στην δημοσίευση της Γεωργικής Εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΡΙΟ» (Φύλλο Σάββατου 01-11-1958), με την Λογοδοσία του προέδρου της Κοινότητας Κρυονεριου Ποργιάζη Δημήτριου για το έτος 1957 μπορούμε να δούμε ένα μικρό δείγμα της προσφορά του.


Ένας δημοκρατικός τρόπος Διοικήσεως

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΕΚΘΕΤΕΙ ΕΝΩΠΙΩΝ ΤΩΝ ΣΥΓΧΩΡΙΑΝΩΝ ΤΟΥ ΤΗΝ ΔΡΑΣΙΝ ΤΟΥ


Κατηγορία Ντοκουμέντα.
Απόκομμα της Γεωργικής Εφημερίδας «ΤΟ ΧΩΡΙΟ»
(Φύλλο Σάββατου 01-11-1958),
 με την Λογοδοσία του προέδρου
 της Κοινότητας Κρυονεριου
Ποργιάζη Δημήτριου για το έτος 1957.

Εις εκτέλεσι σχετικής διαταγής της νομαρχίας Θες/νικης ο πρόεδρος της Κοινότητος Κρυονερίου κ. Δημήτριος Ποργιάζης λογοδότησε ενώπιων των συνδημοτών του και εξέθεσε δια της κατωτέρω ομιλίας του την δράσιν του κατά το έτος 1957.
Δημοσιεύομεν κατωτερω την ωραίαν πράγματι λογοδοσίαν του κ. Ποργιάζη τον οποίον πρέπει να μιμηθούν όλοι οι κοινοτάρχαι της χώρας και να λογοδοτούν μια φορά τον χρόνο εις τους συνδημοτας των, ώστε να επεκταθεί σ’ όλα τα χωριά ο δημοκρατικός τρόπος κοινοτικής διοικήσεως δια τον οποίων το Υπουργείον δείχνει μεγάλο ενδιαφέρων.

Αγαπητοί συνδημόται.
Θα σας εκθέσω σήμερα τα πεπραγμένα του κοινοτικού μας συμβουλίου κατά το 1957 και την ιδικήν μου δράσιν δια να με κρίνετε. Κατά το από της 1ης Ιανουαρίου του 1957 και μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου του 1957 χρονικού διαστήματος εγενοντο τα κατωθι έργα:
1) Χαλικόστρωσης δια μπαζών και δια αμμοχάλικου 850 μέτρων κοινοτικής οδού αξίας δραχμών (95.000) εξ ων 15.000 Πρόνοια Εργασία δραχμές (30.000) εκ του Κοινοτικού ταμείου και δραχμαί (50.000) δια δανεισμού του προγράμματος Μικρών Κοινωφελών Έργων.
2) Κατασκευή του εξωτερικού δικτύου του υδραγωγείου της κοινότητος αποστάσεως 300 μέτρων αξίας δραχμών (177.000) εξ ων οι (157.000) υπο της υπηρεσίας Παραμεθόριων Περιοχών του Υπουργείου Βορείου Ελλάδος και δραχμαί (20.000) εκ του Κοινοτικού Ταμείου.
3) Εφυτευθήσαν δε δια προσωπικής εργασίας 1) 500 λεύκες Καναδικές, 200 ακακίες και 1000 πεύκα και κυπαρίσσια εις τα πάρκα και 2) εδημιουργήθη ομαδικός λεύκωνας με 200 λεύκας Καναδά.
4) Δια προσωπικής εργασίας εγένετο η περίφραξης του Νεκροταφείου της Κοινότητος με αγκαθωτό σύρμα, ως επίσης δια προσωπικής εργασίας εγένετο δι’ αγκαθωτού σύρματος και η περίφραξις του σχολικού κήπου Κρυονεριου.
5) Δια προσωπικής εργασίας εκκαθαρίσθη και ισοπεδώθη ο εκκλησιαστικός χώρος, και εξ αυτού μετεφέρθησαν περίπου 100 Μ3 χώματα δια των οποίων εγεμισθισαν αι δυο αίθουσαι του σχολείου.
6) Δια προσωπικής εργασίας εκκαθαρίσθηκαν όλα τα καλλωπιστικά δενδρύλλια.
7) Δια προσωπικής εργασίας εγένετο η διάστρωσις 185 Μ3 αμμοχάλικου επί της κατασκευασθείσις Κοινοτικής οδού Κρυονερίου- διακλάδωσις οδού Σοχού και
8) Συγκέντρωσης δια προσωπικής εργασίας των κατοίκων Κρυονερίου περι τα (70) Μ3 πέτρας ήτις θα χρησημοποιηθή δια κράσπεδα της υπόλοιπου τμήματος της Κοινοτικής οδού.
Επίσης εις τον συνοικισμόν Αυγής επί 600 περίπου ημερομισθίων κατασκευασθη μόνον δρόμος εντός του χωριού μήκους περίπου 250 μέτρων , και τούτο διότι αι τρεις Κοινοτικοί Σύμβουλοι της Αυγής ως και οι κάτοικοι ταύτης δεν επέδειξαν τον προσήκοντα ζήλον δια την χρησιμοποίησιν της προσωπικής εργασίας των κατοίκων της Αυγής. Ταύτα πάντα εκθέτω προς υμάς ίνα κρίνεται υμείς οι ίδιοι την Κοινοτικην μου δράσιν κατά το διαρεύσαν οικονομικόν έτος 1957.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ

Λίγα λόγια για την προσωπική εργασία, στο Κρυονερι.
Οι Κρυονερίτες, κατάγονται από την Ανατολική Θράκη και τον Πόντο, εγκαταστάθηκαν στο χωριό από τον Οκτώβριο του 1922 έως την άνοιξη του 1924, άνθρωποι δημιουργικοι, εργατικοι και φιλοτιμοι, πρώτα έκαναν το κοινοτικό κατάστημα, ακολούθησε η κατασκευή του δημοτικού σχολείου σε δυο φασεις το 1930 κατασκευαστηκαν οι δυο πρωτες αιθουσες και το 1958 οι αλλες δυο, δενδροφυτεύσαν το πάρκο το 1938, κατέβασαν το νερό από το βουνό (από τον Γαβρο) έως τότε το χωριό υδρεύονταν από βρύσες που βρίσκονταν μέσα στο χωριό, έκαναν την γέφυρα στην είσοδο και τον δρόμο έως την διακλάδωση, κατασκεύασαν την Εκκλησία τους και τα όμορφα εξωκλήσια τους, έκαναν γήπεδο ποδοσφαίρου, αποδυτήρια, κερκίδα, γραφεία και αλλα πολλα μικρα και μεγαλα εργα, με προσωπική εργασία, προσφορές σε είδος (σιτάρι) και χρήματα.
  
1938. Ο Πρόεδρος της Κοινοτητάς Κρυονερίου Ποργιάζης Δημήτριος,
στην δενδροφύτευση του Πάρκου του χωριού μας απο τους μαθητές του Δημοτικού σχολείου,
οι παππούδες μας έμαθαν την προσφορά στον τόπο τους απο μικρά παιδιά.
 Τρεις απο αυτους τους μαθήτες της φωτογραφίας διετέλεσαν Πρόεδροι της Κοινότητας
"Ο Κιρκινέζης πέθανε,
πάει και ο Πουριάζης,
το πάρκο όμως έμεινε,
να κλαίς ν αναστενάζεις."
Γιαννακόπουλος Κιρκίνεζης
 
"Νότια του χωριού, θάλλει ο πνεύμονας του, το πευκόφυτο πάρκο, ζωοδότρο, ευγενικό έργο του τότε προέδρου της Κοινότητας Δημήτρη Ποργιάζη. Φυλλοροές χρόνων σκεπάζουν τη φλούδα της γης του. Οι αχτίδες του ήλιου, γλιστρούν ανάμεσα στα μυρωδάτα πεύκα σαν μεγάλα δάχτυλα φωτός, σαν διάχυτη ερωτική θωπεία. Την άνοιξη, η χλόη ανασαίνει στα πόδια τους λεύτερη και ανάμεσα της ξεπετάγονται τα ντροπαλά χαριτωμένα κυκλάμινα. Εκεί υψώνεται το Μνημείο των νεκρών των πόλεων." Δέσποινα Γλάρου

Κρυονέρι, δεκαετίας του ΄50. Αναμνηστική φωτογραφία από τα εγκαίνια
θεμελίωσης της αποθήκης του Γεωργικού Συνεταιρισμού Κρυονερίου.  
Στην φωτογραφία διακρίνονται οι Μπουσεβιτής Αθανάσιος, Νταμντούνης
Παναγιώτης, Κανελής Αργύρης, Γραμματόγλου Κων/νος, Χ’’γεωργίου Γεώργιος,
Ράπτης Μιχάλης, Ποργιαζής Δημήτριος, Ταβλαρίδης Δημήτριος, Παπαχριστοδούλου Νίκος,
Λαμπαδαρίδης Κυριάκος (ιερέας), Αμπατζής Συμεών, Λυμπεριδης Βαλάσης, Σουβλής Γιάννης,  Μυλωνίδης Γιώργος, Ποργιαζης Γιαννης.

15 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1938.  Κρυονέρι πανήγυρη κοιμήσεως της Θεοτόκου δίπλα
από την ομώνυμη εκκλησία και κάτω από τον πλάτανο στην πλατεία του χωριού 
διακρίνονται : ο Δημοδιδάσκαλος Ανέστης Μωραΐτης, ο Διοικητής της χωροφυλακής
του Σταθμού χωροφυλακής Σοχού, ο ειρηνοδίκης Σοχού, οι φαλαγγίτισσες
 της Ε.Ο.Ν. (Εθνικής Οργάνωσης Νεολαίας), Μαγδαληνή Αργυριάδου (Φυλητού)
και η Παρθένα Φυδάνη, η δασκάλα του σχολείου, οι σύζυγοι του ειρηνοδίκη και του Διοικητή, ο Πρόεδρος της κοινότητας Ποργιάζης Δημήτριος.

Κρυονέρι Δεκαετίας του ΄30. ΚΑΦΕΝΕΙΟ «Η ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ»
Διακρίνονται μεταξύ άλλων ο καφετζής Ποριάζης Δημήτριος,
ο Ταβλαρίδης Δημήτριος,
Κασμέρης Σταμάτης, Εμμανουηλίδης Δημήτριος κ.α.

 
Η κατασκευή του Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου  Κρυονερίου
στην φωτογραφία διακρίνονται οι Δουλγερίδης Χρήστος (πρόεδρος),
ο ιερέας Καρατζίδης Παύλος, Παπαδόπουλος Φίλιππας,
Χουβαρδάς Αλέξανδρος (ταμίας εκκλησιαστικής επιτροπής),
Μαγκλάβερος Κώστας, Γεωργαντζέλης Γεώργιος
και Γιαννακόπουλος Στέργιος.
Φωτογράφος Τοκατλίδης Γεώργιος.
Αρχείο Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά.