“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2012

Αγιασμός και κοπή Βασιλόπιτας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λοφίσκου.

Επιμέλεια-φωτογραφίες
Χουβαρδάς Θ. Αλέξανδρος
      Το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου 2012 & Ώρα 20:30 μ.μ παρουσία πολλών μελών και φίλων του συλλόγου, πραγματοποιήθηκε ο επίσημος αγιασμός της νέας στέγης
του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου από τον πατέρα Ιωάννη Κάπλα.
   Παράλληλα έγινε και η κοπή της Βασιλόπιτας, από τον πρόεδρο του Συλλόγου Τσενέλη Ιωάννη.
   Πρόκειται για τον χώρο που δημιουργήθηκε από την επέκταση του πρώην κοινοτικού καταστήματος  και την ένωση με την αίθουσα τοπικού συμβουλίου, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως αίθουσα πολλαπλών  χρήσεων της Τοπικής Ενότητας Λοφίσκου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009 και ολοκλη-ρώθηκε με τα εγκαίνια της από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη και τον Δήμαρχο Βερτίσκου, Ασλανίδη Χαράλαμπο τον Σεπτέμβριο του 2010.


    Ο χώρος παραχωρήθηκε στον Σύλλογο από τον δήμο Λαγκαδά, ύστερα από ομόφωνη εισήγηση του Τοπικού Συμβούλιου Λοφίσκου τον Φεβρουάριο του 2011. Στον χώρο συνολικής έκτασης περίπου 250τ.μ, που αποτελείται από ισόγεια αίθουσα  και υπόγειο, στεγάζονται  η μόνιμη έκθεση φωτογραφίας, η βιβλιοθήκη με 650 και πλέον τίτλους βιβλίων, τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου και σύντομα στο υπόγειο θα δημιουργηθεί Λαογραφικό Μουσείο.
   Τον Δήμο Λαγκαδά εκπροσώπησαν στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Αναστασιαδης Ιωάννης, ο Αντιδήμαρχος Δημοτικών Ενοτήτων με τοπική αρμοδιότητα και Διαβούλευσης Μήττας Γεώργιος και  ο Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Λ Σεπίαδης Γεώργιος το Τοπικό Συμβούλιο Λοφίσκου εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Προκοπίδης Ανδρέας.
      Τον  Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Κρυονεριτών εκπροσώπησαν ο πρόεδρος και η ταμίας του Δ.Σ του Συλλόγου ο Χουβαρδάς Αλέξανδρος και η Καρασαββίδου Μαίρη, αντίστοιχα.


                                                     Το Διοικητικό Συμβούλιο του
                                                   Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου.

Πρόεδρος
ΤΣΕΝΕΛΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Αντιπρόεδρος
ΤΣΑΛΑΜΟΥΡΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γραμματέας
ΤΣΟΡΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
Ταμίας
ΚΑΜΠΟΥΚΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ
Μέλος
ΖΑΦΕΙΡΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΙΝΗ
Μέλος
ΤΣΑΛΑΜΟΥΡΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΙΚ
Μέλος
ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ο ΛΟΦΙΣΚΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΓΚΑΔΑ
Γεωγραφική και πληθυσμιακή ταυτότητα του Λοφίσκου.
Ο Λοφίσκος, είναι οικισμός της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Β.Α της Θεσσαλονίκης. Διοικητικά ανήκει στον Δήμο Λαγκαδά  του Ν. Θεσσαλονίκης. Απέχει 32 χλμ από τη Θεσσαλονίκη, 12 χλμ από τον Λαγκαδά την έδρα του οικείου Δήμου και 10 χλμ από το Κρυονέρι. Συνορεύει ανατολικά με το χωριό Αρετή, Βορειοδυτικά με την Οσσα και της Πέντε Βρύσες βόρεια με το Κρυονέρι. Η ονομασία του πέρασε δυο στάδια, εώς το 14/01/1927  Καρά Ομερλή και από τότε έως σήμερα Λοφίσκος Οι διακυμάνσεις του πληθυσμού βάσει των επισήμων απογραφών του Κράτους έχει ως εξής: το 1928 310 κάτοικοι, το 1940 400 κάτοικοι, το 1951 482 κάτοικοι, το 1961 515 κάτοικοι, το 1971 340 κάτοικοι, το 1981 292 κάτοικοι, το 1991 326 κάτοικοι, το 2001  399 κάτοικοι.
Έχει υψόμετρο 460 μέτρα και ιδιαίτερα ξηρό και υγιεινό κλίμα.




Μερική άποψη του Λοφίσκου.
Το πρώην κοινοτικό κατάστημα Λοφίσκου, οπου σημερα στεγάζονται το γραφειο του Προέδρου και το Αρχειο, το Αγροτικο Ιατρείο  και η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων της Τοπικής Ενότητας Λοφίσκου, που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2009 και ολοκληρώθηκε με τα εγκαίνια της από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννη και τον Δήμαρχο Βερτίσκου, Ασλανίδη Χαράλαμπο τον Σεπτέμβριο του 2010.
Φωτογραφίες από την εκδήλωση.


Τα Δ.Σ των Συλλόγων Κρυονερίου και Λοφίσκου, με σκοπό την ανάδειξη και την προβολή της κοινής καταγωγής των προγόνων τους -Ως γνωστόν, η πλειονότητα των Θρακικής καταγωγής κάτοικων του Κρυονερίου και σχεδον ολοι του Λοφίσκου, προέρχονται από το Ιντζεκιοϊ Λεπτοχώρι της Αν. Θράκης-, συμμετέχουν από κοινού στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου στις 31 Ιουλίου, παραμονή της εορτής των Επτά παίδων Μακκαβαίων-.1η Αύγουστου γίνεται Πανηγυρική Θεια Λειτουργία και η ιερά εικόνα επιστρέφει στο Κρυονέρι.

Τον Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Κρυονεριτών εκπροσώπησαν
ο πρόεδρος Χουβαρδάς Αλέξανδρος και η ταμίας Καρασαββίδου Μαίρη
του Δ.Σ του Συλλόγου.
Η νέα στέγη του Πολιτιστικού Συλλόγου Λοφίσκου.

Ο Μπουλουκάς Κωνσταντίνος.