“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Δευτέρα 21 Μαΐου 2012

Ο Ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονερίου.

Η Εκκλησία και τα εξωκλήσια του Κρυονερίου.

Ιερός Ναός
Κοίμησης Της Θεοτόκου.


Ο Ιερός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κρυονεριου, θεμελιώθηκε το 1955 από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Κακουλίδη μετέπειτα Μητροπολίτη Έδεσσης, επί εφημέριου Πατήρ Κυριάκου Λαμπαδαρίδη, αντιπροέδρου εκκλησιαστικού συμβουλίου Παναγιώτη Παύλου Δουλγερίδη και ταμία Παναγιώτη Κυρικλίδη. Ο Ιερός ναός αποπερατώθηκε 1969-70, φροντίδα Πατήρ Παύλου Καρατζίδη Αρχιερατικού επιτρόπου περιφερείας Σοχού, προέδρου της κοινότητας Κρυονεριου Χρήστο Δουλγερίδη του Παναγιώτη και ταμία ερανικής επιτροπής τον Χουβαρδα Αλέξανδρο του Αργυρίου. Ο περικαλλής αυτός Ιερός Ναός, είναι αγιογραφημένος εσωτερικά από τον γνωστό Κρυονερίτη Ζωγράφο και Αγιογράφο Αλέξανδρο Καγιά φιλοξενεί την εικόνα της Παναγίας της Κρυονερίτισας, που έφεραν μαζί τους, μαζί με άλλες εικόνεςκαι την καμπάνα από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Ιντζεκιοι τον Οκτώβριο του 1922, οι Ιντζεκιώτες πρόσφυγες.
Αυτοί έδωσαν το όνομα της εκκλησίας της αλησμόνητης πατρίδας τους,αρχίκα στο τζαμί, που υπήρχε μέχρι και τον σεισμό του 1978, στην πλατεία του χωριού και το μετέτρεψαν σε εκκλησία, μετά την αποχώρηση και των τελευταίων Μουσουλμάνων κατοίκων, την άνοιξη του 1924. Γνώστη σε εμάς τους νεότερους ως Παλιά Εκκλησία.
Από τις πλέον χαρακτηριστικές γιορτές του Κρυονερίου, εκεί που συναντά η πίστη την παράδοση, αποτελεί ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου, στις 15 Αυγούστου. Κατά τη διάρκεια αυτού του τριημέρου πανηγυριού συγκεντρώνεται πλήθος προσκυνητών από την γύρω περιοχή και όχι μόνο, για να παρακολουθήσει την πανηγυρική θεία λειτουργία, την περιφορά της εικόνας της Παναγίας της Κρυονερίτισας και να γευτεί τα παραδοσιακά εδέσματα που προσφέρονται.














ΕΡΕΥΝΑ-ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Θ. ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ