“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Τα αγαθά της Κρυονερίτικης γης.


Φωτογραφικό λεύκωμα με τα κάθε λογής αγαθά, που παράγονται από την Κρυονερίτικη γη και από τους ανθρώπους της. 
Κείμενα-Φωτογραφίες Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς

Στην φωτογραφία βλέπουμε, τα κάθε λογής αγαθά, που παράγονται από την Κρυονερίτικη γη και τους ανθρώπους της. Μια σύνθεση που έγινε με την καθοριστική βοήθεια της Κανακάρη Όλγας και των ανδρών και γυναικών που απεικονίζονται στις υπόλοιπες φωτογραφίες.

      Στο Κρυονέρι καλλιεργούνται σήμερα κάθε λογής κηπευτικά και  δέντρα. Είτε σε οργανωμένες δεντροφυτείες είτε σε μεμονωμένους λαχανόκηπους, μπαχτσέδες και αυλές. Σχεδόν κάθε σπίτι του χωριού έχει τον λαχανόκηπο του και ένα μικρό  θερμοκήπιο, χαρίζοντας στους Κρυονερίτες μια σχετική αυτάρκεια σε μεγάλη ποικιλία φρούτων και κηπευτικών.Στις φωτογραφίες μπορεί να δει κανείς πόσα φρούτα, λαχανικά,  ξηρούς καρπούς, ελιές, φυσικά προϊόντα όπως μέλι, κρασί τσίπουρο, γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι τυρί γάλα βούτυρο. Παραδοσιακά ζυμαρικά όπως ο τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων και αποχρώσεων (γλυκός, ξινός, κολοκυθένιος κλπ), γιουφκάς, υβριστόν, κους - κους, μακαρίνα, και παραδοσιακά προϊόντα όπως ριτσέλι (είδος μαρμελάδας από σύκα, αχλάδια και κολοκύθι), πετιμέζι, σάλτσες, κομπόστες, αλεύρι (σταρένιο, καλαμποκίσιο)  ζωικά προϊόντα όπως λουκάνικα, καβουρμάς, τσιγαρίδες.

       Κάθε σπίτι συνήθως στο υπόγειο έχει ένα αποθηκευτικό χώρο(κελάρι) με ένα μεγάλο καταψύκτη όπου κάθε φθινόπωρο αποθηκεύουν για το χειμώνα τα προϊόντα αυτά. Από το βουνό, μέσω του δασικού συνεταιρισμού, προμηθεύονται 4 τόνους ξύλα που κομμένα στην αυλή τους στοιχίζουν 200 Ευρώ. 
Το βουνό του χωριού προσφέρει εκτός από τα νερά για τα οποία είναι ξακουστό και μια σειρά προϊόντων όπως τσάι, ρίγανη , θυμάρι, βότανα μανιτάρια, σαλιγκάρια, χόρτα. Το ιδανικό μικρόκλιμα του χωριού που οφείλεται στο βουνό προσφέρεται για δραστηριότητες όπως ορεινή πεζοπορία, ιππασία, ποδηλασία στο βουνό και γενικά δραστηριότητες που σχετίζονται με εναλλακτικό τουρισμό και αγροτουρισμό.








Η 90χρονη σήμερα Δάφνη Μπουσεβίτη, το γένος Μπουγιουκλή Νικόλαου γεννηθείσα το1923, βοηθά στην παρασκευή των παραδοσιακών ζυμαρικών της οικογένειας της κόρης της Κούλας. 



Παρασκευή ψωμιού με τον παραδοσιακό τρόπο. Η οικογένεια του Κώστα Παπαδόπουλου και της Μαρίας Τσοπανίδου, παρασκευάζει με τον παραδοσιακό τρόπο το ψωμί της 10μελούς - μαζί με τις νύφες και τα εγγόνια - οικογενείας της στα μέσα κάθε εβδομάδας. Η κυρία Μαρία από το 1970 που ήρθε νύφη στο Κρυονέρι από το Πολυδένδρι Ασκού έως σήμερα ζυμώνει κάθε εβδομάδα το ψωμί της οικογένειας με τον παραδοσιακό τρόπο.
Στην φωτογραφία αυτή, μπορεί να δει κανείς πόσα φρούτα, λαχανικά,  ξηρούς καρπούς, ελιές, φυσικά προϊόντα όπως μέλι, κρασί τσίπουρο, γαλακτοκομικά όπως γιαούρτι τυρί γάλα βούτυρο. Παραδοσιακά ζυμαρικά όπως ο τραχανάς σε διάφορες παραλλαγές γεύσεων και αποχρωσεων (γλυκός, ξινός, κολοκυθένιος κλπ), γιουφκάς, υβριστόν, κους - κους, μακαρίνα, και παραδοσιακά προϊόντα όπως ριτσέλι (είδος μαρμελάδας από σύκα, αχλάδια και κολοκύθι), πετιμέζι, σάλτσες, κομπόστες, αλεύρι (σταρένιο, καλαμποκίσιο)  ζωικά προϊόντα όπως λουκάνικα, καβουρμάς, τσιγαρίδες.


Παραδοσιακά ζυμαρικά παρασκευασμένα στο Κρυονερι, φτιαγμένα με αγνά υλικά 
και πολύ μεράκι. Γιουφκάς, τραχανάς, ιβριστό, κούς κούς, γιοχάδες, ζυμωτό ψωμί.
















Γιοχάδες.

 



Περέκ με τυρί.

Σαλιγκάρια.
Καβουρμάς.







 Κείμενα-Φωτογραφίες Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς