“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013

ΘΡΑΚΙΩΤΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ. Κολάκια, πεντανόστιμα Θρακιώτικα ζυμαρικά.



ΚΟΛΑΚΙΑ

Τα κολάκια είναι πεντανόστιμα παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά. Είναι μια συνταγή που έφεραν στο Κρυονέρι οι Θρακιώτικης καταγωγής κάτοικοι του με τον ερχομό τους, στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1922. Την συνταγή την πήρα το 1998 από την αείμνηστη σήμερα, γιαγιά μου Σωτηρίτσα Χουβαρδα το γένος Αθηνόδωρου Γραμματόγλου γεννημένη το 1914 στο Ιντζέκιοι των Γανόχωρων της Αν. Θράκης. Η συνταγή αυτή πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Κρυονέρι του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών, στην προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο όχι μονό να καταγράψει τον Λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και να τον προβάλει ώστε να τον παραλάβουν οι επόμενες γενεές. Η παράδοση όπως δηλώνει η ίδια η λέξη χρειάζεται δυο αυτόν που παραδίδει και αυτόν που παραλαμβάνει, τα δυο αυτά πράγματα τα συνδέει το νήμα της συνέχειας κάπου αυτό το νήμα στην σύγχρονη εποχή, κάπου κόπηκε η χάθηκε, ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε το νήμα της συνέχειας που λέγεται παράδοση, σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να βρούμε τα πράγματα που στο όνομα της εξέλιξης και της προόδου ξεχάσαμε η αποφύγαμε να παραλάβουμε.

 ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζουμε το χαμούρ (ζύμη με αλεύρι, νερό και ανάλογο αλάτι για τρία φύλλα).
Σε ένα μπολ ρίχνουμε δύο κούπες αλεύρι και ένα κοφτό κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίχνουμε ανακατεύοντας σιγά σιγά το νερό.
Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι η ζύμη να γίνει εύπλαστη και όχι πολύ υγρή.Ανοίγουμε λεπτό φύλλο στο σοφρά και το κόβουμε σε λωρίδες τις οποίες τις ξανακόβουμε σε τετράγωνα πλευράς 5cm περίπου. 


Παίρνουμε λίγο τριμμένο τυρί ή μυζήθρα και το βάζουμε στο κέντρο του τετραγώνου και
τριγωνίζουμε, παίρνουμε δηλαδή την μία γωνία και την βάζουμε πάνω από την απέναντί της ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο.












Πιέζουμε με τα δάκτυλα τις πλευρές ώστε να ενωθούν καλά μεταξύ τους και να μην ανοίξουν στο βράσιμο. Το ίδιο κάνουμε για όλα τα τετράγωνα.
  



Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα-ένα τα κολάκια  για να μην ανοίξουν και τα βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.












Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η γέμιση.

Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.  


Σε ένα τηγάνι λιώνουμε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ή λίγδα ή ζεσταίνουμε λάδι και περιχύνουμε μ’ αυτό τα κολάκια. Είναι έτοιμα για σερβίρισμα.



 Τα κολάκια, τα πεντανόστιμα αυτά παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά, βάλτε τα στο τραπέζισας και θα ξετρελάνουν μικρούς  και μεγάλους, όπως την κόρη μου την μικρή Φρειδερίκη.

Καλή σας όρεξη!!!
Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς