Τα κολάκια είναι πεντανόστιμα παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά. Είναι μια συνταγή
που έφεραν στο Κρυονέρι οι Θρακιώτικης καταγωγής κάτοικοι του με τον ερχομό
τους, στην Ελλάδα τον Οκτώβριο του 1922. Την συνταγή την πήρα το 1998 από την αείμνηστη
σήμερα, γιαγιά μου Σωτηρίτσα Χουβαρδα το γένος Αθηνόδωρου Γραμματόγλου
γεννημένη το 1914 στο Ιντζέκιοι των Γανόχωρων της Αν. Θράκης. Η συνταγή αυτή
πρωτοδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το Κρυονέρι του Λαογραφικού Μορφωτικού
Συλλόγου Κρυονεριτών, στην προσπάθεια που γίνεται από τον σύλλογο όχι μονό να
καταγράψει τον Λαϊκό μας πολιτισμό αλλά και να τον προβάλει ώστε να τον
παραλάβουν οι επόμενες γενεές.
Η παράδοση όπως δηλώνει η ίδια η λέξη χρειάζεται
δυο αυτόν που παραδίδει και αυτόν που παραλαμβάνει, τα δυο αυτά πράγματα τα
συνδέει το νήμα της συνέχειας κάπου αυτό το νήμα στην σύγχρονη εποχή, κάπου
κόπηκε η χάθηκε, ας προσπαθήσουμε να ενώσουμε το νήμα της συνέχειας που λέγεται
παράδοση, σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο από ποτέ να βρούμε τα πράγματα που
στο όνομα της εξέλιξης και της προόδου ξεχάσαμε η αποφύγαμε να παραλάβουμε.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε δύο κούπες αλεύρι και ένα κοφτό
κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ρίχνουμε ανακατεύοντας σιγά σιγά το νερό.
τριγωνίζουμε, παίρνουμε δηλαδή την μία γωνία και την βάζουμε πάνω από την απέναντί της ώστε να δημιουργηθεί ένα τρίγωνο.
Σε κατσαρόλα που βράζει αρκετό νερό με λίγο αλάτι, τα ρίχνουμε απαλά ένα-ένα τα κολάκια για να μην ανοίξουν και τα βράζουμε όπως τα μακαρόνια σε μέτρια θερμοκρασία για 5-7 λεπτά.
Προσοχή: Το πολύ βράσιμο θα τα ανοίξει και θα χυθεί η
γέμιση.
Τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε μεγάλη πιατέλα.
Σε ένα τηγάνι λιώνουμε φρέσκο αγελαδινό βούτυρο ή λίγδα ή
ζεσταίνουμε λάδι και περιχύνουμε μ’ αυτό τα κολάκια. Είναι έτοιμα για
σερβίρισμα.
Τα κολάκια, τα πεντανόστιμα αυτά παραδοσιακά Θρακιώτικα ζυμαρικά, βάλτε τα στο τραπέζισας και θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους, όπως την κόρη μου την μικρή Φρειδερίκη.
Καλή σας όρεξη!!!
Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς