“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

«ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» ΚΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

ΜΠΑΝΤΟΥΛΑΣ ΜΟΣΧΟΣ  ΓΕΩΠΟΝΟΣ  Α.Π.Θ.*   

Το σχέδιο «Καλλικράτης» έρχεται να εφαρμοστεί σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα.Από τη μία, η απαξίωση της πολιτικής και των πολιτικών από τους πολίτες κι από την άλλη η οικονομική κρίση, δημιουργούν ένα περιβάλλον δυσπιστίας προς οποιανδήποτε μεταρύθμιση.Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την μειωμένη χρηματοδότηση, την προχειρότητα στην κατανομή των αρμοδιοτήτων και την έλλειψη προσωπικού, τότε η επόμενη μέρα του «Καλλικράτη» φαντάζει πολύ δύσκολη.
Όσον αφορά το δικό μας νέο δήμο που προέκυψε από τη συνένωση, καλύπτει μια τεράστια αγροτική έκταση κι έχει να αντιμετωπίσει την κρίση του πρωτογενή τομέα, που οδηγεί στην εγκατάλειψη της γεωργίας και κτηνοτροφίας, με αποτέλεσμα την ερήμωση των χωριών μας. Επειδή τα προβλήματα του πρωτογενή τομέα είναι διαχρονικά, αλλά κι επιδεινώνονται ημέρα με την ημέρα, θα πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα κι αποτελεσματικά.

    Στο σχεδιασμό της επόμενης ημέρας του «Καλλικράτη», θα πρέπει να πρέπει να περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας «μικρής διεύθυνσης αγροτικής ανάπτυξης», με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, που θα γνωρίζει τα προβλήματα της περιοχής και θα μπορεί να συνεισφέρει στην επίλυσή τους. Κύριος στόχος θα πρέπει να είναι η συνεργασία , η ενημέρωση κι ο έγκυρος προγραμματισμός των παραγωγών πριν από κάθε καλλιεργητική περίοδο.
   Στο νέο δήμο μας, που αποτελείται από την πεδιάδα του Λαγκαδά και τους δύο ορεινούς όγκους, έχουμε να αντιμετωπίσουμε εκτός από τα γνωστά προβλήματα του γεωργικοκτηνοτροφικού κλάδου και κάποια νέα όπως (εγκατάλειψη καπνοκαλλιέργειας, αδειοδότηση γεωτρήσεων, προβλήματα στην καλιέργεια του καλαμποκιού από έντομα καραντίνας…). Η απάντηση σε όλα τα παραπάνω προβλήματα μπορεί να δοθεί μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα ξεκινά από την αναδιάρθρωση καλλιεργειών (αρωματικά – ενεργειακά-κτηνοτροφικά φυτά, σαλιγκαροτροφία, καλλιέργεια μανιταριών) σε τοπικό αλλά και προσωπικό επίπεδο, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη δημιουργία νέων ποιοτικών κι ανταγωνιστικών προιόντων. Η συνέχεια της αναδιάρθρωσης, θα πρέπει να οδηγήση τους παραγωγούς μας, στη «συμβολαιακή γεωργία», δηλαδή να γνωρίζουν όλοι που και πόσο θα πουλήσουν αυτό που παράγουν.  
Λύσεις υπάρχουν, αρκεί να το πιστέψουμε. Με σχέδιο κι αποφασιστικότητα μπορούμε να δώσουμε διέξοδο στους παραγωγούς μας.
    * Ο Μόσχος Μπαντούλας γεννήθηκε πριν από 35 χρόνια, προέρχεται από αγροτική οικογένεια και μεγάλωσε στο Ζαγκλιβέρι ,έδρα του Δήμου Καλινδοίων. Είναι παντρεμένος με την Ιφιγένεια Σκαρλάτου από το Αδάμ και έχει δύο παιδιά, τον Άγγελο και την Αργυρώ. Είναι Γεωπόνος στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΑΘ, απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του Α.Π.Θ. Στα φοιτητικά του χρόνια διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών Γεωπονίας και μέλος της Συγκλήτου του Α.Π.Θ. Είναι μέλος του ΓΕΩΤΕΕ, αντιπρόσωπος στη γενική συνέλευση του επιμελητηρίου και έχει ασχοληθεί ερασιτεχνικά με το ποδόσφαιρο αγωνιζόμενος σε διάφορες ομάδες του δήμου μας (ΑΠΟΛΛΩΝ ΖΑΓΚΛΙΒΕΡΙΟΥ,Α.Π.Ε ΛΑΓΚΑΔΑ,ΑΡΗΣ ΚΑΒΑΛΑΡΙΟΥ).