“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…


Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014

Αυγομαχίες στο Κρυονέρι
 Άρθρο Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά


     Το έθιμο των Αυγομαχιών έχει τις ρίζες του στον Πόντο της Μ. Ασίας. Οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας, το έφεραν ερχόμενοι στην Ελλάδα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Αυγομαχίες δεν είναι μόνο έθιμο της περιοχής μας.  Αντιθέτως, την πρώτη είτε τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα αυγομάχοι συγκεντρώνονται και σε άλλες περιοχές της Μακεδονίας, στις Σέρρες, στη Δράμα, στην Πιερία, στην Κοζάνη, στην Ημαθία. Οι Αυγομαχίες σήμερα είναι κάτι περισσότερο από ένα έθιμο, είναι μία γιορτή. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει μία ολόκληρη φιλοσοφία γύρω από τις Αυγομαχίες και γι' αυτό υπάρχουν και τόσο ένθερμοι υποστηρικτές αυτού του εθίμου όλα αυτά τα χρόνια. 
Οι Αυγομαχίες απαιτούν μεγάλη προετοιμασία από τη μεριά των συμμετεχόντων. Από τον Ιανουάριο ξεκινάνε οι διαγωνιζόμενοι να μαζεύουν ένα - ένα τα αυγά με τα οποία θα διαγωνιστούν. Και αφού πλέον έχει γίνει η απαραίτητη προετοιμασία και έχει φτάσει η ώρα του διαγωνισμού η διαδικασία που ακολουθείται έχει ως εξής: παρατάσσονται οι αυγομάχοι σε ένα μακρύ τραπέζι στην πλατεία του χωριού και ο καθένας έχει μπροστά του μία εξηντάδα  από αυγά τα οποία είναι ένα προς ένα αριθμημένα.

 Αφού οι επιτροπή ελέγξει τα αυγά όλων των αυγομάχων, μη τυχόν και κάποιος δεν έχει αυγά από κότα άλλα από άλλο πτηνό, ξεκινάει η μάχη. Σηκώνεται ένας - ένας αυγομάχος και τσουγκρίζει με τη σειρά τα αυγά των υπολοίπων αυγομάχων, παίρνοντας όμως αυστηρά το ένα του αυγό μετά το άλλο, όπως είναι αριθμημένα. Όταν τελειώσει η σειρά του, με όσα αυγά του απέμειναν, επιστρέφει στη θέση του και σηκώνεται ο επόμενος αυγομάχος και κάνει ακριβώς το ίδιο. Όταν σπάσουν όλα τα αυγά ενός αυγομάχου τότε αυτός αποχωρεί. Αυτή η διαδικασία ακολουθείται μέχρις ότου να μείνουν τρεις διαγωνιζόμενοι οι οποίου και μοιράζονται τα τρία πρώτα έπαθλα.
 • Όπως κάθε Πάσχα αναβίωσε και εφέτος στο Κρυονέρι το έθιμο των Αυγομαχιών στην πλατεία του χωριού την πρώτη ημέρα του Πάσχα έγιναν οι αγώνες των παίδων με την συμμετοχή 30 αγοριών και κοριτσιών και την δεύτερη ημέρα των Ανδρών. Στις φετινές Αυγομαχιες ανδρών ο νικητής κρίθηκε στο τελευταίο κυριολεκτικά αυγό, 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Παπαδόπουλος Παναγιώτης, σπάζοντας ενα εκπληκτικό σερί 5 συνεχόμενων πρωτιών του 2ου Τοκατλίδη Θεοφάνη και 3ος αναδείχθηκε ο Παναγιωτίδης Μανόλης. 

  
Στις Αυγομαχίες Παίδων που αντίθετα με αυτές των ανδρών που είχε αρνητικό ρεκόρ συμμετοχών με μόλις 10 συμμετοχές την Κυριακή του Πάσχα πήραν μέρος 30 παιδιά κορίτσια και αγόρια σπάζοντας κάθε προηγούμενο συμμετοχών 1ος νικητής αναδείχθηκε ο Σοφολόγης Γιάννης, 2ος ο Ουργατζίδης Χαράλαμπος και 3ος αναδείχθηκε ο αδερφός του Ουργατζίδης Κώστας.


Ο υποψήφιος Δήμαρχος Λαγκαδά Καραγιάννης Γιάννης με τους υποψήφιους Δημοτικούς Συμβούλους Βακιάνη Παντελή και Χουβαρδά Αλέξανδρο και τους υποψήφιους Τοπικούς Συμβούλους Χατζηπαπαδόπουλο Γιάννη και Χουβαρδά Κωνσταντίνο του Κρυονερίου, παρακολούθησαν τις Αυγομαχίες Ανδρών την δεύτερη ημέρα του Πάσχα στο Κρυονέρι, μαζί τους και ο υποψήφιος Δ.Σ Μήττας Γιώργος από την γειτονική Οσσα.