“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τρίτη 6 Μαΐου 2014

ΠΑΡΑΛΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 2η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΙΟΥΝΙΟΣ 2008


Ο Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονεριτών ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Διευθύνου Σύμβουλου του Κέντρου Πολιτισμού της Νομαρχίας κ. Βασίλη Καραμανλή να συμμετέχει στην 2η συνάντηση πολιτιστικών φορέων και συλλόγων από τις 25 έως τις 29 Ιουνίου 2008, στο πλακόστρωτο της παραλίας Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου. Ο σύλλογος μας εκπροσώπησε επάξια το Κρυονέρι με την παρουσία και το περίπτερο που λειτούργησε κατά την πενταήμερη έκθεση. Στο άψογα διαμορφωμένο περίπτερο παρουσιάστηκε ο πλούτος της λαϊκής κληρονομιάς και της ιστορίας των Κρυονεριτών. Ο επισκέπτης μπορούσε να προμηθευτεί την εφημερίδα του Συλλόγου “Το Κρυονέρι” – διατίθονταν δωρεάν και τα 11 φύλλα που έιχαν εκδοθεί- καθώς και το πεντάπτυχο έντυπο προβολής που εκδόθηκε από τον Λ.Μ.Σ. Κρυονεριτών με την οικονομική στήριξη του Δήμου Σοχού.
Μπορούσε επίσης να δει φωτογραφίες και αντικείμενα μιας άλλης εποχής, αλλά και να γευτεί παραδοσιακές ποντιακές πίτες (περέκ), ή παραδοσιακά ποτά, όπως κράνο. Την παράσταση έκλεψε το ξύλινο αλέτρι με τις φωτογραφίες οργώματος που το συνόδευαν και τα παραδοσιακά υφαντά, όπως το “Ηλιαστό” φερμένο από την γενέτειρα των θρακικής καταγωγής Κρυονεριτών Λεπτοχώρι ‘η Ιντζέκιοϊ Αν. Θράκης.
Ο Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονεριτών με την συμμετοχή του σε τέτοιας αξίας έκθεσης προσπάθησε να προβάλει και να κάνει γνωστό το Κρυονέρι. Και σίγουρα πέτυχε να ανοίξει νέους δρόμους επικοινωνίας και συνεργασίας με φορείς και συλλόγους του νομού μας.
Ελπίζουμε αυτή η προσπάθεια να αποτελέσει μια ισχυρή παρακαταθήκη για το μέλλον του χωριού μας και των ανθρώπων του. Τελειώνοντας ανανεώνουμε το ραντεβού μας για τον Ιούνιο του 2010 στην 3η συνάντηση.

Χουβαρδάς Αλέξανδρος
Πρόεδρος Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών