“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τρίτη 6 Μαΐου 2014

Κάθε Φωτογραφία, μια Ιστορία.... Δοξολογία 25ης Μαρτίου 1954

Όμορφες παλιές μαγικές φωτογραφίες τοπίων και ανθρώπων του χωριού μας.

Κάθε Φωτογραφία, μια Ιστορία....  Όψεις ζωής ενός Κρυονερίου, που εμείς οι νεότεροι δεν γνωρίσαμε, αλλά και οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν και θα νοσταλγήσουν. Εικόνες σπάνιες, γοητευτικές, δυσεύρετες, που ξυπνούν τη νοσταλγία, αλλά και την περιέργεια…..Αναμνηστική φωτογραφία από την δοξολογία της 25ης Μαρτίου 1954 της διπλής εθνικής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της κήρυξης της επανάστασης του 1821 για την αποτίναξη του Τούρκικου ζυγού.
     Η δοξολογία γινόταν  κάτω από το αιωνόβιο πλατάνι που υπήρχε δίπλα στην παλιά εκκλησία.  Η συμμετοχή των Κρυονεριτών ήταν καθολική άλλωστε στην παρέλαση που ακολουθούσε εκτός από τους μαθητές και τις μαθήτριες του δημοτικού σχολείου έπαιρναν μέρος οι πρόσκοποι και η Διμοιρία του Τάγματος Εθνικής Αμύνης Κρυονερίου. άλλη μία ιστορική φωτογραφία άλλο ένα φωτοκύτταρο της Κρυονερίτικης Ιστορίας.
     Αναμφίβολα η φωτογραφία είναι ο πιο άμεσος τρόπος για να γνωρίσουμε το παρελθόν. Αν η αφήγηση και η εξιστόρηση μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τον τρόπο ζωής, η φωτογραφία δίνει την εικόνα και γίνεται ιστορικό τεκμήριο.
 
Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς