“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…


Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2011

Η βρύση του "Μαζαράκη"

      Η βρύση του "Μαζαράκη" βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χλμ από το Κρυονέρι στον δασικό δρόμο Κρυονερίου-Όσσας, είναι μια πετρόκτιστη βρύση που μετράει αιώνες ζωής, έχει την δική της ξεχωριστή Ιστορία να μας διηγηθεί, ας την "ακούσουμε".
      Μετά από σχετική ενημέρωση του Καρασσαβίδη Χρήστου του Θεοδώρου που μας εξιστόρησε περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν και από τους Αλτή Παρασκευά, γεν. 1917 και Μαζαράκη Φώτη, γεν. 1929. ενημέρωσε για την βρύση του "Μαζαράκη" η οποία πήρε το όνομα τηςεξιστόρησε περιστατικά που επιβεβαιώθηκαν και από τους Αλτή Παρασκευά, γεν. 1917 και Μαζαράκη Φώτη, γεν. 1929. Το πιο χαρακτηριστικό είναι το ακόλουθο που διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '20 όταν οι πρόσφυγες κάτοικοι του Κρυονερίου αναγκαζόταν να μεταβούν στην Όσσα για ιατρική φροντίδα όπου υπήρχε και ένας Ρώσος Ιατρός. Η παράδοση λέει ότι κάποιος γέρος βαριά άρρωστος μεταφέρονταν με μουλάρι από το Κρυονέρι στην Όσσα προκειμένου να τον εξετάσει ο εκεί γιατρός, έκαναν μία στάση στη βρύση του Αη-Λιά για να ξεδιψάσουν και να ανακτήσουν δυνάμεις για το ταξίδι. Το εκπληκτικό είναι ότι η υγεία του γέροντα βελτιώθηκε αναπάντεχα όταν ήπιε νερό από την βρύση και επέστρεψε στο χωριό υγιέστατος.
 από τον θάνατο, στο σημείο εκείνο, του πατερά του Μαζαράκη Φωτίου κατά το εμφύλιο. (Μιχάλη Μαζαράκη),-ότι η βρύση λεγόταν  "Βρύση του Αη Λια", -ο οποίος

    Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που δεν σώζεται σήμερα, όπου οι κάτοικοι του Κρυονερίου αλλά και των γύρω χωριών έκαναν τάματα. Η βρύση θεωρούνταν ότι ανάβλυζε αγίασμα, παρόμοια περίπτωση με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στα όρια του Κρυονερίου. Μάλιστα μνημονεύεται ότι κάθε καλοκαίρι στην γιορτή του Προφήτη Ηλία, τελούνταν λειτουργία στο ομώνυμο εκκλησάκι στην παραπάνω θέση. Μέλη του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών και συγκεκριμένα οι: Χουβαρδας Αλεξανδρος, Καλπακίδης Αναστάσιος και Σαμψωνίδης Ιωάννης καθάρισαν τον χώρο και ανέδειξαν την βρύση και την έφεραν στην κατάσταση που φαίνεται στην φωτογραφία.

Έρευνα-Φωτογραφίες, Χουβαρδάς Θ. Αλέξανδρος