“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Η βρύση του "Μαζαράκη" ή Κόκκινη βρύση

      Η βρύση του "Μαζαράκη" βρίσκεται σε απόσταση 2,7 χλμ από το Κρυονέρι στον δασικό δρόμο Κρυονερίου-Όσσας, είναι μια πετρόκτιστη βρύση που μετράει αιώνες ζωής, -απο την οθωμανική εποχή- έχει την δική της ξεχωριστή Ιστορία να μας διηγηθεί, ας την "ακούσουμε".
      Μετά από σχετική ενημέρωση του Καρασσαβίδη Χρήστου του Θεοδώρου που μας εξιστόρησε πληροφορίες που επιβεβαιώθηκαν και από τους Αλτή Παρασκευά, γεννηθείς το 1917 και Μαζαράκη Φώτη, γεννηθείς το 1929. σύμφωνα με τις πληροφορίες λοιπόν που μας έδωσαν οι προαναφερόμενοι συγχωριανοί μας η βρύση αυτή παλιότερα λεγόταν  "Βρύση του Αη Λια" ή "κόκκινη βρύση" -από το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα του νερού της-.
Μετονομάστηκε σε βρύση του "Μαζαράκη"  εξαιτίας του τραγικού θανάτου, στο σημείο εκείνο, του πατερά του Μαζαράκη Φωτίου, Μιχάλη κατά το εμφύλιο. Ένα απο τα περιστατικά που έγιναν σε αυτή, είναι το ακόλουθο που διαδραματίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του '20 όταν κάποιος γέρος βαριά άρρωστος μεταφέρονταν απο τον γιο του, με μουλάρι από το Κρυονέρι στην Όσσα σε έναν γνωστό Ρώσο Ιατρό που ζουσε εκεί, έκαναν λοιπόν μία στάση στη βρύση του Αη-Λιά για να ξεδιψάσουν και να ανακτήσουν δυνάμεις για το ταξίδι. Το εκπληκτικό είναι ότι η υγεία του γέροντα βελτιώθηκε αναπάντεχα όταν ήπιε νερό από την βρύση και επέστρεψε στο χωριό υγιέστατος.
 
    Σύμφωνα με μαρτυρίες, στην συγκεκριμένη θέση υπήρχε εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία που δεν σώζεται σήμερα, όπου οι κάτοικοι του Κρυονερίου αλλά και των γύρω χωριών έκαναν τάματα. Η βρύση θεωρούνταν ότι ανάβλυζε αγίασμα, παρόμοια περίπτωση με το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής που βρίσκεται στα όρια του Κρυονερίου. Μάλιστα μνημονεύεται ότι κάθε καλοκαίρι στην γιορτή του Προφήτη Ηλία, τελούνταν λειτουργία στο ομώνυμο εκκλησάκι στην παραπάνω θέση. Μέλη του Λαογραφικού Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών και συγκεκριμένα οι: Χουβαρδας Αλεξανδρος, Καλπακίδης Αναστάσιος και Σαμψωνίδης Ιωάννης καθάρισαν τον χώρο και ανέδειξαν την βρύση και την έφεραν στην κατάσταση που φαίνεται στην φωτογραφία.

Έρευνα-Φωτογραφίες, Χουβαρδά Θ. Αλέξανδρου