“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

  ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1957.
Πρώτος  Πρόεδρος του Συλλόγου διετέλεσε ο Γραμματόγλου Κωνσταντίνος.

    Το όνομα «Διγενής», δόθηκε από τον δάσκαλο του χωριού Μωραϊτη Ανέστη, γιατί το Κρυονέρι χωριό προσφυγικό κατοικούνταν από Θρακιώτες και Πόντιους πρόσφυγες. Η ονομασία είχε ακόμη ερείσματα από τα γεγονότα στην Κύπρο με την δράση της Ε.Ο.Κ.Α. και του Διγενή Γρίβα.
    Το 1981 ύστερα από διετή τιμωρία του Σωματείου αλλάξανε το όνομα σε «Α.Ο. ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ». Το 2003 το τότε Δ.Σ. επί προεδρίας Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά με την οικονομική βοήθεια του παλιού και επί σειρά ετών, την δεκαετία του΄60 πρόεδρο του Διγενή Κουζούμη Βασιλείου επανάφερε το ιστορικό όνομα του Συλλόγου που ονομάζεται πλέον «ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ» με έμβλημα τον Αετό με την ελληνική σημαία και χρώματα τα εθνικά χρώματα της χώρας μας, το γαλάζιο και το λευκό.
    Ο Αθλητικός Όμιλος «ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ» είναι το Αθλητικό Σωματείο του χωριού μας είναι ο Αθλητικός εκπρόσωπός μας ο καθρέπτης μέσα από τον οποίο βλέπουν την εικόνα μας όλοι γύρω μας είναι ένα σημείο αναφοράς και μέτρο σύγκρισης για «εχθρούς» και «φίλους».
Έχετε ομάδα; Σε ποια κατηγορία αγωνίζεται; Που τερματίσατε φέτος; Αυτές είναι ερωτήσεις που μας γίνονται καθημερινά, στο Σοχό, στη Θεσσαλονίκη, στη Γερμανία παντού όπου υπάρχουν Κρυονερίτες.
    Ο Αθλητικός Όμιλος Διγενής Κρυονερίου, η Αθλητική μας σημαία, έκανε τα τελευταία χρόνια άλματα Από την αγωνιστική περίοδο 1999-2000 που ανέβηκε στην ΄Β ερασιτεχνική κατηγορία μετά από 16 χρόνια παραμονής στην Γ’ κατηγορία, αγωνίζεται τα 12 τελευταία χρόνια στην Β’ κατηγορία όπου εδραιώθηκε, καταξιώθηκε και αναγνωρίζεται ως υπολογίσιμη δύναμη.
    Ο ΔΙΓΕΝΗΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ από το 1957 που ιδρύθηκε αποτελεί για τους διαμένοντες αλλά και για τους απανταχού διασκορπισμένους Κρυονερίτες, την ομορφότερη διάσταση της Κρυονερίτικης κοινωνίας. Αναδείχτηκε σε ισχυρός κρίκος κοινωνικής συνοχής αυτής, κατόρθωσε να είναι αυτός που με την ίδρυση του συνέβαλε στο μέγιστο στο να ξεπεραστούν οι κάθε είδους διαφορές της κοινωνίας της εποχής του αλλά και της σημερινής
    Ο Διγενής Κρυονερίου στα πενήντα και πλέον χρόνια Ιστορίας του μας θυμίζει ότι αυτά που μας ενώνουν εμάς τους Κρυονερίτες είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν

Ο ΔΙΓΕΝΗΣ η αθλητική σημαία των Κρυονεριτων με την πενηντάχρονη ιστορία και παρουσία του στα αθλητικά και κοινωνικά δρώμενα του χωριού μας, υπηρέτησε στο παρελθόν, υπηρέτει σήμερα και πρέπει να συνέχιση και στο μέλλον να υπηρέτει ως ιδέα και ως θεσμός την ενότητα των Κρυονερίτων.
    Δεν θα σταματήσω να επαναλαμβάνω ότι αυτά που ενώνουν εμάς τους Κρυονερίτες είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν. Πρέπει να τα διαφυλάττουμε ως κόρη
οφθαλμού και ο ΔΙΓΕΝΗΣ είναι ένα απ’ αυτά που μισό αιώνα τώρα μας ενώνουν. Αντίθετα, πρέπει να αποβάλουμε αυτά που μας χωρίζουν αφήνοντας στο περιθώριο “αγνοημένους από ημέτερους και αλλότριους” αυτούς που τα χρησιμοποιούν ως σημαία.

Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς
Πρόεδρος του Συλλόγου την περίοδο 1999-2005


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Φωτογραφίες αρχείου Αλέξανδρου Θ. Χουβαρδά







 










Οι ποδοσφαιριστές του Διγενή το 1957. Πρώτος Πρόεδρος του Συλλόγου ο Γραμματόγλου Κων/νος  Διακρίνονται από αριστερά : Μωραϊτης Γιάννης, Κωνσταντινίδης Κορνήλιος, Παναγιωτίδης Τριαντάφυλλος, Τοκατλίδης Χαράλαμπος, Κασμέρης Αναστάσιος, Καδεμίδης Πρόδρομος, Σαρηδεμερτζής Δημήτριος, Καρατζίδης Παύλος.



 Η Δε έγχρωμη, απαθανατίζει τη στιγμή της αναγνώρισης όταν στον ετήσιο χορό του Συλλόγου το 2004 στο κοσμικό κέντρο Αρχόντισσα τιμήθηκαν από την τότε Διοίκηση του Συλλόγου







































1994. ΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΤΟΥ Α.Ο.ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ ΤΟΤΕ.
ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΟΡΘΙΟΙ ΑΓΓΕΛΗΣ ΜΑΝΟΛΗΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ,ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ,ΔΟΥΛΓΕΡΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, ΚΥΖΕΡΙΔΗΣ ΑΚΗΣ,ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ,ΚΟΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ, ΚΑΘΙΣΤΟΙ ΟΙ ΤΕΡΖΟΓΛΟΥ ΝΙΚΟΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ, ΚΙΡΚΙΝΕΖΗΣ ΣΑΒΒΑΣ, ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ, ΑΛΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ, ΧΟΥΒΑΡΔΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΚΛΙΔΗΣ ΝΙΚΟΣ.