“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Τοπικές Συνταγές. Κρέας με κυδώνι.


Συνταγή, από  το Αυδήμι της Ανατολικής Θράκης,
 της  Κρυονερίτισας, Σοφίας Ματζαβέλα.
Από το Αυδήμι εγκαταστάθηκαν στο Κρυονέρι 3 οικογένειες προσφύγων.
Αυτές είναι  του Κανέλη Φωτίου του Θαυμαστού,
του Βαρβατσούλη Άγγελου του Κανέλη
και του Μορφόπουλου Κωνσταντίνου του Μπαλαση, πατέρα της κυρίας Σοφίας που έδωσε την συνταγή αυτή, για ένα βιβλίο που εξέδωσε η  νομαρχία Θεσσαλονίκης.








 


Έδεσμα από τους Θρακιώτες πρόσφυγες του Κρυονερίου Θεσσαλονίκης. Ιδιαίτερη, γλυκόξινη γεύση για επίσημα γεύματα.

Βαθμός δυσκολίας: μέτριος
Χρόνος παρασκευής: 60 λεπτά
Υλικά για 4 μερίδες :

* 1 κιλό κρέας χοιρινό ή μοσχάρι
* 2 κρεμμύδια
* 1 κιλό κυδώνια
* 3-4 τομάτες
* 1 κούπα λάδι
* 2-3 κούπες νερό
* 1 ξυλάκι κανέλα
* αλάτι, πιπέρι, μπαχάρι

Τσιγαρίζουμε το κρέας στο λάδι και αφού κοκκινίσει από όλες τις μεριές ρίχνουμε το κρεμμύδι και μετά την τομάτα.
Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά.
 Βάζουμε το νερό και αφήνουμε το κρέας να βράσει.
Στο τέλος ρίχνουμε στην κατσαρόλα τα κυδώνια τα οποία έχουμε κόψει σε κομμάτια και παίρνουν μια βράση όλα μαζί για 15 λεπτά περίπου.
Δε χρησιμοποιούμε κουτάλι για το ανακάτεμα για να μη χαλάσουμε το σχήμα των κυδωνιών. Κάνουμε την ανάμιξη του φαγητού κουνώντας την κατσαρόλα κυκλικά.
Το φαγητό σερβίρεται ζεστό, για γεύμα ή δείπνο και συνοδεύεται με πράσινη σαλάτα.

ΤΟ ΑΥΔΗΜΙ (ΟΥΤΣΜΑΝ ΝΤΕΡΕΚΙΟΪ)

Βιογραφικό Δελτίο

Κτισμένο στα στενά του Γάνου, 3-4 χλμ βορειοδυτικά του. Διοικητικά υπάγονταν στο Βιλαέτι Αδριανουπόλεως, στο Σαντζάκι Καλλιπόλεως, στον Καζά Περιστάσεως. Εκκλησιαστικά υπάγονταν στη Μητρόπολη Μυριόφυτου και Περιστάσεως (ως το 1910 στη Μητρόπολη Ηρακλείας και Ραιδεστού). Το Αυδήμι χωριζόταν από δυο ρέματα σε τρεις συνοικίες. Στον Πάνω Μαχαλά, στον Κάτω Μαχαλά και στον Πέρα Μαχαλά. Ζούσαν στις αρχές του 20ου αιώνα 1.800-2000 άτομα. Η περιοχή του Αυδημίου ήταν ορεινή και βραχώδης γεγονός που εξανάγκαζε τους Αυδημιώτες να επιδίδονται στο εμπόριο είτε ως πλανόδιοι έμποροι, είτε ως καταστηματάρχες στη Χαριοιύπολη, στην Ραιδεστό, στην Αρκαδιούπολη, στο Μπαμπά-Εσκή, στις Σαράντα Εκκλησιές, στην Αδριανούπολη, στον Στενήμαχο, στην Αγχίαλο κ.α. Επίσης, ασχολούνταν με την αμπελουργία και την σηροτροφία (ιδίως στα τέλη του 19ου αιώνα), το εμπόριο υπήρχαν όμως και πολλοί κτίστες και καλφάδες..
Uçmakdere Köyü Kayihan_Bolukbasi


Μετά το 1886 ιδρύθηκε στο Αυδήμι εργοστάσιο κατεργασίας κουκουλιών και παραγωγής μεταξόσπορου. Πολλοί Αυδημιώτες φοιτούσαν στην Αυτοκρατορική Σηροτροφική Σχολή της Προύσας. Στο Αυδήμι υπήρχαν και πολλοί νερόμυλοι Υπήρχαν τρεις εκκλησίες: η εκκλησία της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Κάτω Μαχαλά, η εκκλησία του Αγ. Ιωάννου στον Πέρα Μαχαλά και αυτή της Παναγίας στον Πάνω Μαχαλά (κάηκε το 1889). Υπήρχε επίσης το μοναστήρι του Αγ. Γεωργίου σε απόσταση 2χλμ. από τον οικισμό. Υπήρχαν πολλά παρεκκλήσια και ξωκλήσια: του Αγ. Αθανασίου, των Αγ. Θεοδώρων, της Αγ. Κυριακής, των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγ. Παντελεήμονος, του Προφήτη Ηλία, του Αγ. Κήρυκου, της Αγίας Τριάδος, του Αγ. Ιωάννου, του Αγ. Νικολαόυ, της Αγίας Μαρίνας, Το πρώτο σχολείο κτίστηκε γύρω στα 1840-1850. Στα τέλη του 19ου ιδρύθηκε ο γυναικείος σύλλογος «Άμιλλα» ο οποίος σε συνεργασία με τις κοινοτικές αρχές έκτισε Παρθεναγωγείο στα ερείπια της καμμένης εκκλησίας της Παναγίας και έτσι το Μικτό Δημοτικό σχολείο έγινε μόνο Αρρένων. Με την ανταλλαγή των πληθυσμών αρχικά οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στην Αιδιψό της Εύβοιας. Κάποιοι παρέμειναν εκεί ενώ άλλοι εγκαταστάθηκαν στη Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Δράμα, Βέροια, Κατερίνη και στη Νέα Μηχανιώνα Χαλκιδικής.


Πηγή, Εθνολογικό Μουσείο Θράκης.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΑΥΔΗΜΙ 

Απο το οδοιπορικό-προσκύνημα στις αλησμόνητες πατρίδες της Aνατολικής Θράκης, του Λαογραφικού  Μορφωτικού Συλλόγου Κρυονεριτών που το διήμερο  του Σάββατου και της Κυριακής 26-27 Ιουνίου 2010 που πραγματοποίησε προσκυνηματική εκδρομή  που μας έφερε σε επαφή με το παρελθόν, γνωρίσαμε από κοντά  το Ιντζεκιοι-Λεπτοχωρι, το Σιμιτλί, την Κασταμπολη, το Αυδήμι τους τόπους καταγωγής των Θρακιωτών Κρυονεριτων.
















Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδας.