“Ευτυχώς τα όνειρα θυμούνται, πως πατρίδα είναι εκεί, που χει ρίζες η καρδιά.”
Το ιστολόγιο αυτό είναι, αφιερωμένο στο Κρυονέρι, την γενέθλια γη των απανταχού Κρυονερίτων…






Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2011

Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα. Γράφει ο: Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς


ΕΞΩΚΛΗΣΙ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ


Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.
 Γράφει ο: Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς


Άρθρο της Εφημερίδας «Το Κρυονέρι» φύλλο 13ο Σεπτεμβριος 2008

Η ιδιωτική πρωτοβουλία δύο γυναικών στάθηκε αφορμή για την κινητοποίηση και την ανάληψη δράσης για το παρεκκλήσι της Αγίας Παρασκευής τόσο από ιδιώτες αλλά και από την εκκλησία, τον Δήμο, τον Λαογραφικό Μορφωτικό Σύλλογο Κρυονεριτών και τον Α.Ο. Διγενή Κρυονερίου.
Οι κυρίες Καραγεωργίου Διαμάντω και Νταμντούνη Συμέλα ξεκίνησαν την κατασκευή ενός σετ χειροποίητων πλεκτών το οποίο και κλήρωσαν μέσω λαχειοφόρου αγοράς συγκεντρώνοντας χρήματα για την κατασκευή ενός σκέπαστρου για τις ανάγκες του παρεκκλησιού.
Κατά τη διαδικασία πώλησης των λαχνών γνωστοποιήθηκε ο σκοπός και έτσι πολλοί, πέρα από την αγορά των λαχνών, πρόσφεραν υλικά και προσωπική εργασία για την ολοκλήρωσή του. Πρώτος ο Καρασαβίδης Χρήστος με την προσφορά τριών 6μετρων σωλήνων και τη διάθεση του γερανοφόρου οχήματός του κατά την διαδικασία κατασκευής. Στην συνέχεια ο Λαογραφικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονεριτών με την καθοριστική βοήθεια του Αναστασιάδη Ιωάννη ο οποίος προσέφερε 300 Ευρώ για την αγορά των υπόλοιπων τεσσάρων σωλήνων αλλά και προσωπική εργασία μελών του για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ακολούθησε ο Δήμος Σοχού ο οποίος είχε ήδη δρομολογήσει την ηλεκτροδότηση του παρεκκλησίου της Αγίας Παρασκευής. Ο κ. Δήμαρχος ανταποκρίθηκε άμεσα διαθέτοντας τα υλικά όπως τσιμέντα, αμμοχάλικα, κεραμίδια και βοηθώντας καθοριστικά στην ολοκλήρωση του σκέπαστρου.
Με προσωπικό και μέσα, βοήθησε στην καθαριότητα και την προετοιμασία για τις πανηγυρικές εκδηλώσεις την παραμονή της Αγίας Παρασκευής. Η εκκλησιαστική Επιτροπή, ο Παπαδόπουλος Θεόφιλος και οι αδερφοί του Θεοχάρης και Χαράλαμπος καθώς και ο προέδρου του Διγενή Παπαδόπουλος Θεοχάρης του Γιαννάκου, με προσωπική τους εργασία βοήθησαν να κατασκευαστεί ο διάδρομος και τα σκαλιά από το γεφυράκι έως το σκέπαστρο. Ο Αλτής Παρασκευάς πρόσφερε προσωπική εργασία με τον εκσκαφέα του αλλά και υλικά (πλέγματα) για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου. Ο Χατζηπαπαδόπουλος Ιωάννης κάλυψε με ρεύμα τις εκδηλώσεις αλλά και κάλυψε τα έξοδα μιας πινακίδας για το πλατάνι του παρεκκλησιού.
Ο δε Χατζηπαπαδόπουλος Αναστάσιος του Δημητρίου κάλυψε κατά το ήμισυ τις τρεις πινακίδες που τοποθετήθηκαν στην γεφυροπλάστικα του δασικού Συνεταιρισμού, στην πλατεία και στη στροφή για τα παρεκκλήσια της Αγίας Παρασκευής και Αγίου Γεωργίου.
Το υπόλοιπο ποσό καλύφθηκε από τον Λαογραφικό Σύλλογο. Από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ξεκίνησε η περιφορά της εικόνας συνοδεία της μπάντας του Δήμου και πλήθος πιστών από το Κρυονέρι αλλά και από τα γύρω χωριά για να καταλήξει στο εξωκκλήσι της Αγ. Παρασκευής.
 Ακολούθησε Θεία Λειτουργία όπου χοροστάτησαν οι ιερείς πατήρ Νικηφόρος, πατήρ Νικόλαος Καριοφύλλης, πατήρ Παύλος Καρατζίδης και ο πατήρ Θεοφάνης Τοκατλίδης (οι δύο τελευταίοι κατάγονται από το Κρυονέρι). Τις δε πολιτιστικές εκδηλώσεις διοργάνωσε ο Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Κρυονεριτών με παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα τμήματα που διατηρεί. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σοχού Θεοφάνης Παπάς, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι και ο Κρυονερίτης πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Καζατζίδης Χρήστος. Είδαμε πώς μια ιδιωτική πρωτοβουλία δύο γυναικών εξελίχθηκε σε συλλογική προσπάθεια όλων των Κρυονεριτών.
 Εκκλησία, Δήμος, οι σύλλογοι του χωριού, απλοί πολίτες, όλοι μαζί ομονοήσαμε και δουλέψαμε αλληλοσυμπληρώνοντας ο ένας την προσπάθεια του άλλου κάνοντας στο εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής τα έργα εκείνα που θα το αναδείξουν και θα το κάνουν ένα στολίδι για όλους τους Κρυονερίτες.
Το εξωκκλήσι της Αγίας Παρασκευής είναι το παλιότερο του χωριού και από τα θεμέλια του αναβλύζει ιάμα θαυματουργό, τα θαύματα της Αγίας πολλά που για εμάς τους Κρυονερίτες είναι βίωμα ζωής. Οι κυρίες Συμέλα Νταμντούνη και Διαμάντω Καραγεωργίου με την στάση τους μας έδειξαν τον δρόμο. Όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Φωτογραφίες Αλέξανδρος Θ. Χουβαρδάς